Επιστολή Μητσοτάκη προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού για τη Βασιλική Θάνου

Επιστολή Μητσοτάκη προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού για τη Βασιλική Θάνου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μάργκαριτ Βεστάγκερ, με θέμα την κυβερνητική πρόταση τοποθέτησης της κ. Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Την ίδια ακριβώς επιστολή την κοινοποίησε και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Στην επιστολή ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την εν λόγω πρόταση του κ. Τσίπρα. Υπενθυμίζει ότι η Βασιλική Θάνου, μετά τη λήξη της θητείας της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε απευθείας από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου και επισημαίνει ότι η θέση αυτή έχει αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η κ. Θάνου μέχρι σήμερα συνδιαμόρφωνε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα παρέχοντάς του νομικές συμβουλές και στηρίζοντας έτσι την κυβέρνησή του.

Ως εκ τούτου, χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα της κ. Θάνου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως αυτή ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία, αλλά και βάσει του τρόπου που εκ των πραγμάτων πρέπει να λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επιπλέον δε, υπογραμμίζει ότι η αναγκαία αμεροληψία και ανεξαρτησία της εν λόγω επιτροπής έχει ήδη πληγεί και από την επιλογή του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά να τοποθετήσει το 2017 την πρώην σύμβουλο του, Άννα Νάκου στη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη πλήξει καταλυτικά την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και τη δυνατότητά της να επιτελεί αποτελεσματικά την αποστολή της, με παρεμβάσεις της που αυξάνουν τον πολιτικό έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών. Γεγονός που, όπως επισημαίνει, «προσκρούει στο σκοπό και τις διατάξεις της οδηγίας για την παροχή αρμοδιοτήτων στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού, τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αναθεώρηση των πολιτικών για τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και τις διεθνείς πρακτικές που αφορούν το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών».

«Είναι σαφές ότι όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης, απειλούν ευθέως τον πυρήνα της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συνιστούν απόπειρα μετατροπής της σε de facto όργανό της» υπογραμμίζει καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης. Εξαίροντας, τέλος, τις προσπάθειες και το ρόλο της κ. Vestager εκφράζει την πεποίθησή του ότι και η ίδια θα πράξει τα δέοντα για την ανάγκη αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή