Χειρότερη χρονιά των τελευταίων 7 ετών για τα hedge funds το 2018

Χειρότερη χρονιά των τελευταίων 7 ετών για τα hedge funds το 2018

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις χαμηλότερες αποδόσεις από το 2011 αναμένεται να κλείσει ο κλάδος των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) το 2018 καθώς διαφορετικές παράμετροι έχουν συντελέσει στη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας.

Η αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου ήταν δύσκολο εγχείρημα το τρέχον έτος, επειδή υπήρξαν απρόβλεπτες εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα της παγκόσμιας οικονομίας, από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και το Brexit μέχρι τη διαμάχη για τον ιταλικό προϋπολογισμό και τους φόβους για ανεπαρκή προσφορά στο πετρέλαιο.

Τα εταιρικά ομόλογα και οι μετοχές προβλέπεται, επίσης, να παρουσιάσουν ετήσιες απώλειες για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Είναι η δεύτερη φορά από το 1998 που καταγράφεται παράλληλη πτώση στις τιμές εταιρικών ομολόγων και μετοχών, σύμφωνα με το Bloomberg. «Το 2018 είναι ένα ασυνήθιστο έτος λόγω της πτώσης των τιμών σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα», επιβεβαιώνει ο Ρίτσαρντ Τέρνιλ, επικεφαλής στον τομέα της παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής στον κολοσσό BlackRock.

Απαισιοδοξία

Μέσα στο 2018, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 έχει χάσει περίπου το 11% της αξίας του. Στη Wall Street, παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 έχει κατρακυλήσει κατά 2,92%. Ακόμη οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Facebook, Amazon, Netflix, Apple και Alphabet –μητρική της Google– έχουν χάσει την αίγλη τους. Η κεφαλαιοποίησή τους συρρικνώθηκε κατά 822 δισ. δολάρια από τα τέλη Αυγούστου έως τις 20 Νοεμβρίου.

Το έντονο κλίμα απαισιοδοξίας επηρεάζει τον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος παραδοσιακά αποδίδει υπό αντίξοες συνθήκες.

Από τις αρχές του 2018, ο παγκόσμιος δείκτης της Hedge Fund Research έχει υποχωρήσει κατά περίπου 6%, όσο δηλαδή και ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης της Morgan Stanley (MSCI).

Παράλληλα, στο χαμηλό 18μήνου έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις στα εμπορεύματα, από το πετρέλαιο μέχρι τον χαλκό. Φαίνεται πως η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας υπερισχύει των μέτρων που λαμβάνει ο ΟΠΕΚ για τη στήριξη των τιμών του «μαύρου χρυσού». Μέχρι σήμερα, οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη εμφανίζουν ετήσιες απώλειες 16,2% και του πετρελαίου Brent 9,4%, ενώ ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg (BCI) έχει διολισθήσει 8,14% από τον Ιανουάριο του 2018.

Αρνητικό ρόλο στο κλίμα των αγορών δεν έχει παίξει μόνο το γεγονός ότι βάλλεται από παντού η παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές δεν μπορούν να στηρίζονται πια στην άφθονη ρευστότητα που παρείχαν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η Fed μπορεί να κάνει λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, αλλά είναι αμυδρές οι πιθανότητες να επανέλθει στην επεκτατική νομισματική πολιτική που εφάρμοζε τα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα τέλη Δεκεμβρίου, προχωρώντας σταδιακά στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Αβεβαιότητα

Από τις αρχές του έτους, το τεταμένο πολιτικό κλίμα που υπάρχει σε κάποιες από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου άρχισε βαθμιαία να λειτουργεί σαν βαρίδι στις αγορές. Η πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ προκαλεί ανατροπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Το Brexit παραμένει άλυτο πρόβλημα λίγους μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., στα τέλη Μαρτίου του 2019. Πηγή αβεβαιότητας αποτέλεσε, επίσης, η διαμάχη των Βρυξελλών και της Ρώμης για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ενώ πρόσφατα οι διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία έθεσαν εν αμφιβόλω το αφήγημα της διευρυμένης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Τέλος, οι αναδυόμενες αγορές καλούνται να πληρώσουν τα χρέη τους με ακριβότερο δολάριο, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε χώρες όπως η Βενεζουέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή