Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο

Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μπαράζ άνω των 100 τουρκικών παραβιάσεων, με τέσσερις εικονικές αερομαχίες και 2 υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος, καταγράφηκε χθες πάνω από το Αιγαίο, μόλις ένα 24ωρο από τη συνέντευξη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ στην «Κ» όπου περιγράφει την Ελλάδα ως σημαντικό μέρος της στρατηγικής ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή και τονίζει την ανάγκη προστασίας της Κύπρου από τη Δύση, περιγράφοντας την άποψη της Αγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ «μειοψηφία του ενός».

Συγκεκριμένα, 15 οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη, 12 F-16, 2 F-4 και ένα CN-235, πραγματοποίησαν 107 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Στις 14.03 και στις 14.06 τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν, αντιστοίχως, υπερπτήσεις στους Ανθρωποφάγους σε ύψος 18.000 ποδιών και στο Μακρονήσι Φούρνων στα 12.500 πόδια.

Λίγο αργότερα, στις 16.04 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν στα 26.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες. Λίγες ώρες νωρίτερα τις Οινούσσες και το φυλάκιο της Παναγιάς είχαν επισκεφθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, τόσο μεγάλη συγκέντρωση παραβιάσεων έχει να καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2017 και τη ρίψη στεφάνου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων από τον κ. Καμμένο. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο όγκος αυτός πραγματοποιήθηκε σε όλο το εύρος του Αιγαίου (βορειοανατολικό, νοτιοανατολικό και κεντρικό), από μόλις 15 αεροσκάφη, υποδηλώνει την πρόθεση των Τούρκων να καταγράψουν την παρουσία τους. Οπως άλλωστε και μέσω NAVTEX που εκδόθηκαν από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας για ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι οποίες γίνονται αντιληπτές ως αντίδραση στα κοινά γυμνάσια που πραγματοποιούν από χθες η Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Στο πλαίσιο των ασκήσεων αναμένεται να πετάξουν ισραηλινά μαχητικά πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ευκρινές μήνυμα

Στη Λευκωσία, η συνέντευξη του κ. Μίτσελ στην «Κ» γίνεται αντιληπτή ως ευκρινές, και πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρο, μήνυμα υπέρ της απόλυτης ευχέρειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της. «Τα όσα αναφέρει με λεπτομέρεια ο κ. Μίτσελ αντικατοπτρίζουν και τις συζητήσεις που είχα πρόσφατα στην Ουάσιγκτον για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τις διμερείς σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. «Ηταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση ότι η θέση της Τουρκίας είναι μια θέση που γίνεται αποδεκτή μόνο από την Τουρκία και κανέναν άλλο», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης και κατέληξε ότι «δική μας ευθύνη είναι να προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και αυτό κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή