151 ψήφους για τις Πρέσπες θέλει το Μαξίμου

151 ψήφους για τις Πρέσπες θέλει το Μαξίμου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλειοψηφία 151 βουλευτών και άνω είναι η πολιτική προϋπόθεση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, διευκρίνισε χθες ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκλείοντας εμμέσως πλην σαφώς ψηφοφορία η οποία θα οδηγήσει σε επί των παρόντων έγκριση. «Ακριβώς επειδή υπάρχει τόσο μείζον διακύβευμα και ακριβώς επειδή αυτό θα γίνει αντιληπτό από τη Βουλή, θα υπάρξει πλειοψηφία πολύ μεγαλύτερη από τους 151», δήλωσε ενδεικτικά (ρ/σ 24/7) ο κ. Κατρούγκαλος. Στην παρούσα συγκυρία το Μέγαρο Μαξίμου διανύει μια φάση ιδιαίτερης αβεβαιότητας σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως λόγω των διαρκών δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου περί άμεσης αποχώρησης του ιδίου και των στελεχών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Δεδομένου ότι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στο τρίτο και τελικό στάδιο από την ΠΓΔΜ υπολογίζεται περί τα μέσα Ιανουαρίου, γίνεται αντιληπτό ότι η προαναγγελθείσα αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση προοιωνίζεται ορισμένες άμεσες εξελίξεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, απέφυγε να μιλήσει για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ περιέγραψε ως μη αποδεκτή την πρόταση του κ. Καμμένου περί σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το νόημα της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών είναι να διαμορφωθεί μια άποψη, μια θέση επί ενός εθνικού θέματος. Δεν είναι να μπλοκάρει κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτό είναι μια καθαρή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Θα ήταν κάτι αντισυνταγματικό», είπε χαρακτηριστικά. Εν τω μεταξύ, σήμερα, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου των Σκοπίων θα παρουσιαστεί πρωτοβουλία για την προώθηση των πρωθυπουργών Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για το επόμενο βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Την πρωτοβουλία θα παρουσιάσει η Τυνήσια κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2015 Γουιντέντ Μπουχαμάουι και τη στηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο πρύτανης του ιδιωτικού πανεπιστημίου των Σκοπίων FON, Νάνο Ρούζιν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας και Παλαιστίνης σε υπουργικό επίπεδο, ανάμεσα στον κ. Κατρούγκαλο και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και Ριάντ αλ Μαλίκι. Οι συνεδριάσεις των τριμερών σχημάτων συνεργασίας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν και τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ακολουθούν, αρχικά, η τριμερής με την Ιορδανία που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και, τέλος, εκείνη με το Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, που θα γίνει σε επίπεδο ηγετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή