Το Ριάντ καταγγέλλει τα ψηφίσματα ΗΠΑ για δολοφονία Κασόγκι

Το Ριάντ καταγγέλλει τα ψηφίσματα ΗΠΑ για δολοφονία Κασόγκι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Τα ψηφίσματα της Γερουσίας των ΗΠΑ, που καλούν σε διακοπή της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας για τον πόλεμο της Υεμένης και κατηγορούν τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κατήγγειλε χθες η Σαουδική Αραβία, χαρακτηρίζοντάς τα «στηριγμένα σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες».

Οι δύο ψηφοφορίες την περασμένη Πέμπτη αποτελούν σπάνια αμερικανική αντίδραση στην πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ριάντ, χωρίς όμως ουσιαστική σημασία. Για να γίνουν νόμος, τα δύο ψηφίσματα της Γερουσίας πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες της οποίας έχουν ασκήσει βέτο σε κάθε νομοθέτημα αντίθετο προς τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας.

«Το βασίλειο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις, κάθε κατηγορία εναντίον του και κάθε προσβολή στην ηγεσία του, όπως και κάθε απόπειρα υποβάθμισης της εθνικής του κυριαρχίας», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Ριάντ.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος από άνθρωπος των ανακτόρων εξελίχθηκε σε πολέμιο του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας, προσελήφθη πέρυσι ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Washington Post. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας αρνούνται κατηγορηματικά κάθε κατηγορία ότι ο διάδοχος του θρόνου διέταξε τη δολοφονία του.

Η δολοφονία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και έπληξε ανεπανόρθωτα τη φήμη του 33χρονου πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.

Διαφωνούντες με τα ψηφίσματα της Γερουσίας επιμένουν πως οι ΗΠΑ οφείλουν να διατηρήσουν στενές σχέσεις με το Ριάντ, εκτιμώντας ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί το μόνο αξιόπιστο γεωπολιτικό αντίβαρο στο Ιράν στη Μέση Ανατολή. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στο Ριάντ αναφέρει ότι το βασίλειο «ελπίζει να μην εμπλακεί σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις των ΗΠΑ και να αποφύγει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή