Ακροδεξιός πυρήνας στη γερμανική αστυνομία

Ακροδεξιός πυρήνας στη γερμανική αστυνομία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Ακροδεξιό πυρήνα είχαν σχηματίσει πέντε αξιωματικοί της αστυνομίας της Φρανκφούρτης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Frankfurter Neue Presse. Οι αξιωματικοί, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Τα μέλη του πυρήνα αντάλλασσαν μεταξύ τους φωτογραφίες ναζιστικών συμβόλων μέσω της εφαρμογής WhatsApp και έστειλαν απειλητικό φαξ στην τουρκικής καταγωγής δικηγόρο Σεντά Μπασάι-Γιλντίζ και στην ηλικίας δύο ετών κόρη της. «Αθλια τουρκικά γουρούνια φύγετε από τη χώρα όσο είναι καιρός» έγραφε το μήνυμα με την υπογραφή «NSU 2.0». Η ΝSU ήταν η νεοναζιστική οργάνωση που δολοφόνησε οκτώ τυχαίους μετανάστες τουρκικής καταγωγής, έναν μετανάστη ελληνικής καταγωγής και μία αστυνομικό, διαφεύγοντας κατά περίεργο τρόπο επί σειράν ετών από τα ραντάρ των γερμανικών αρχών. Ως δικηγόρος, η Μπασάι-Γιλντίζ εκπροσωπούσε υπόπτους για ισλαμιστική παραστρατιωτική δράση, αλλά και οικογένειες θυμάτων της NSU. H Μπασάι-Γιλντίζ είπε ότι δέχεται συχνά απειλητικά μηνύματα, αλλά ότι το συγκεκριμένο φαξ τράβηξε ιδιαιτέρως την προσοχή της επειδή αναφερόταν στη διεύθυνση κατοικίας της και στην κόρη της. Κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, η οποία ξεκίνησε έρευνα αποκαλύπτοντας τον εν λόγω πυρήνα στους κόλπους της.

Οι γερμανικές διωκτικές αρχές έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα ερευνών, καθώς πέρα από τους Γερμανούς ακροδεξιούς, παρακολουθούν με προσοχή και τους Τούρκους ακροδεξιούς του κόμματος των «Γκρίζων Λύκων». Οι Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των τοπικών οργανώσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche, τα τρία παραρτήματα του κινήματος Ουλκουτσού στο Μόναχο οργανώνουν «βραδιές παράδοσης» στις οποίες στρατολογούν μέλη, ακόμη και παιδιά, στη ρατσιστική, σοβινιστική ιδεολογία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή