Τα βιβλία των καλοφαγάδων

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αμέτρητες νέες διεθνείς γαστρονομικές εκδόσεις «ψαρεύουμε» τις πιο ενδιαφέρουσες στα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία. Για τον λάτρη των γλυκών, για τον ερασιτέχνη μπάρμαν, για τον συλλέκτη coffee table εκδόσεων, για τον παθιασμένο κυνηγό των νέων τάσεων στην κουζίνα, κάθε βιβλίο θα βρει κι άλλον αποδέκτη, θα γίνει δώρο σε φίλο αγαπημένο.

Γι’ αυτούς που ψάχνουν τη χημεία στη μαγειρική

Γραφιστικά ιδιάζον, με αισθητική που παραπέμπει σε επιστημονικό σύγγραμμα, το νέο πόνημα του Δανού σεφ Ρενέ Ρετζεπί (εκ του Noma, τετράκις αναγορευθέντος καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο) απευθύνεται σε όσους θέλουν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστήρια της μαγειρικής και να στήσουν στην κουζίνα τους ένα εργαστήριο βιοχημείας, φτιάχνοντας σπιτικό ξίδι από σέλερι, miso από φουντούκια και kombucha με καφέ. Αν οι λέξεις σάς είναι άγνωστες, αυτό το βιβλίο μάλλον δεν σας αφορά. Όσοι, όμως, λατρεύουν τις επιστημονικές εξηγήσεις των απλών καθημερινών διεργασιών που συντελούνται στις κουζίνες μας θα το βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρον.

R. Redzepi, D. Zilber, The Noma Guide to Fermentation, εκδ. Artisan, 2018, σελ. 456, γλώσσα: αγγλικά


Για όσους εμπιστεύονται τους κριτικούς εστιατορίων

«Πώς τολμούν να χρεώνουν 70 € για ένα ορεκτικό και 140 € για το κυρίως πιάτο και να σερβίρουν μια τραγωδία της μοντέρνας κουζίνας; Πώς τολμούν να το κάνουν αυτό σ’ εμένα, στους ομοτράπεζούς μου και σε όλους τους άλλους στη σάλα; Μέχρι να έρθει το επιδόρπιο, δεν σκεφτόμουν πια τι θα μπορούσα να κάνω στο εστιατόριο με τις λέξεις μου, αλλά με ένα μπιτόνι κηροζίνη και ένα κουτί σπίρτα». Έτσι προλογίζει το τελευταίο βιβλίο του ο κριτικός εστιατορίων του Observer, Jay Rayner. Σε αυτό συγκεντρώνει 20 από τις πιο δυσάρεστες, αποκαρδιωτικές εμπειρίες του από διάσημα εστιατόρια του Λονδίνου και όχι μόνο. Μια απολαυστική πρόζα, πασπαλισμένη με μπόλικη ειρωνεία.

Jay Rayner, Wasted calories and ruined nights: A journey deeper into dining hell, εκδ. Faber & Faber, 2018, σελ. 86, γλώσσα: αγγλικά


Για όσους «ψήνονται» για γλυκό

Η μεγιστάνας της ζαχαροπλαστικής, τεράστιο εκδοτικό φαινόμενο με παγκόσμια απήχηση, Αυστραλέζα Donna Hay έβγαλε καινούργιο βιβλίο, το 28ο για την ακρίβεια. Θα έλεγε κανείς ότι θα είχε πια στερέψει από ιδέες. Και όμως. Σε αυτόν τον τεράστιο τόμο θα βρούμε πάνω από 250 συνταγές για γλυκά, από κέικ και μπισκότα μέχρι ντόνατ. Το σίγουρο είναι ότι δείχνουν υπέροχα, απευθύνονται στον ερασιτέχνη ζαχαροπλάστη και οι συνταγές είναι δοκιμασμένες.

Donna Hay, Modern Baking: cakes, cookies and everything in between, εκδ. Harper Collins Publishers, 2018, σελ. 400, γλώσσα: αγγλικά


Για τον ερασιτέχνη μπάρμαν

Πώς γίνεται να έχουμε στο σπίτι 30 μπουκάλια από ποτά και να μην μπορούμε να φτιάξουμε ένα κοκτέιλ; Πώς γίνεται όταν βρίσκουμε μια συνταγή, πάντα να μας λείπει κάτι; Και γιατί όσοι τις γράφουν νομίζουν ότι οφείλουμε να έχουμε τέσσερα διαφορετικά ρούμια και πέντε μπίτερ; Το βιβλίο αυτό του Robert Simonson, συνεργάτη των New York Times στον τομέα του ποτού και των μπαρ, υπόσχεται αυτό που λέει ο τίτλος: κοκτέιλ μόνο με 3 υλικά. Αλληλούια.

Robert Simonson, 3-ingredient cocktails, εκδ. Ten Speed Press, 2017, σελ. 166, γλώσσα: αγγλικά


Για όσους αγαπούν τις ζύμες

O Magnus Nilsson, σεφ του εστιατορίου Fäviken που βρίσκεται σε μια εξοχή της Σουηδίας κι έχει δύο αστέρια Michelin, είναι ένας ερημίτης, ένας μάγειρας-φιλόσοφος και ταυτόχρονα ένας πολύ καλός μελετητής. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του για την κουζίνα των Νορδικών χωρών, ένας ογκωδέστατος τόμος αφιερωμένος στα αρτοσκευάσματα, τα κέικ, τα buns και όλες τις γλυκές ζύμες της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από τις συνταγές (450 τον αριθμό) και τις φωτογραφίες από τα παρασκευάσματα και τα μαγευτικά τοπία που τράβηξε ο ίδιος, μας δίνει διάφορες πληροφορίες για το πολιτισμικό υπόβαθρο κάθε συνταγής και μια πληθώρα από συμβουλές, από το πώς πρέπει να λιώσουμε τη σοκολάτα (ξεχάστε το μπεν μαρί, αρκεί η κατσαρόλα) και το πότε και πώς θα δοκιμάσουμε αν ψήθηκε το κέικ.

Magnus Nilsson, The nordic baking book, εκδ. Phaidon, 2018, σελ. 576, γλώσσα: αγγλικά


Για τους λάτρεις των έθνικ γεύσεων

Η Μαύρη Θάλασσα μοιάζει με λίμνη. Μια τεράστια υδάτινη λεκάνη που βρέχει έξι χώρες, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Γεωργία και τη Ρωσία. Πέντε ποτάμια εκβάλλουν σε αυτήν, ανάμεσα στα οποία και ο Δούναβης, που κάποτε λένε κουβαλούσε στα ρεύματά του οξύρρυγχους και γατόψαρα τόσο γιγάντια που οι ψαράδες επιστράτευαν βόδια για να τα ρυμουλκήσουν στην ακτή. Τέτοιες ιστορίες διηγείται πολλές η συγγραφέας Caroline Eden, η οποία αρθρογραφεί στον Guardian, την Daily Telegraph και τους Financial Times σχετικά με την κουζίνα και τον πολιτισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών γύρω από αυτήν. Το βιβλίο της είναι ένα πάντρεμα ταξιδιωτικού ημερολογίου και μαγειρικού εγχειριδίου, η βιογραφία μιας ανεξερεύνητης γαστρονομικής κουλτούρας.

Caroline Eden, Black sea, εκδ. Quadrille, 2018, σελ. 280, γλώσσα: αγγλικά


Γι’ αυτούς που τραβούν το κουπί…

Για τους αφανείς ήρωες, τις μαμάδες και τις προκομμένες φίλες που κάθε χρόνο μάς καλούν για ρεβεγιόν αναλαμβάνοντας όλο τον κόπο της προετοιμασίας του φαγητού. Αυτό το βιβλίο δεν διεκδικεί γαστρονομικές δάφνες, είναι όμως χαρούμενο, πρακτικό, με έξυπνα tips για το πώς θα εκμεταλλευτούμε σωστά τον χρόνο μας. Οι συνταγές χωρίζονται σε κεφάλαια ανάλογα με το είδος του πιάτου: πρωινά και σνακ, ποτά, σούπες, ορεκτικά, κυρίως, γαρνιτούρες και επιδόρπια, ενώ στο τέλος προτείνονται κάποια μενού για όποιον χρειάζεται καθοδήγηση.

Yvette Van Boven, Home made Christmas, εκδ. Abrams, 2018, σελ. 304, γλώσσα: αγγλικά

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή