Η πρωτεύουσα του «ό,τι να ’ναι»

Η πρωτεύουσα του «ό,τι να ’ναι»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είστε οδηγοί, θα έχετε παρατηρήσει ότι έχει αυξηθεί η κυκλοφορία στους δρόμους. Φαίνεται ότι η σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας έχει ενθαρρύνει παλιούς οδηγούς να επιστρέψουν στο τιμόνι. Ανοδική πορεία εμφανίζει και η αγορά αυτοκινήτου. Πέρα από τα επίσημα στοιχεία, υπάρχει και η εμπειρική αποτίμηση: η άνοδος της λεωφόρου Συγγρού, για παράδειγμα, παραδοσιακά «μποτιλιαρισμένη» τα απογεύματα της Παρασκευής στις προ κρίσης εποχές, είχε «αναπνεύσει» μετά το 2010 και μέχρι το 2014. Λίγο καταθλιπτικό το θέαμα μιας μισοάδειας λεωφόρου αλλά ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τους τυχερούς που απολάμβαναν συντομότερες διαδρομές.

Αυτές οι μέρες έχουν οριστικά παρέλθει. Την Πέμπτη είχα τη φιλοδοξία να μετακινηθώ από το Κολωνάκι στην πλατεία Βικτωρίας (μια βατή απόσταση 2,5 χιλιομέτρων) αλλά τα πάντα ήταν ακινητοποιημένα. Θεώρησα πολύ έξυπνη κίνηση να «κόψω» από την οδό Σόλωνος. Το πλήρωσα πολύ ακριβά: η οδός διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά η μία είναι σχεδόν μόνιμα κατειλημμένη από αυτοκίνητα που κάνουν προσωρινή στάση ή σταθμεύουν και για μεγαλύτερα διαστήματα. Η Τροχαία άφαντη.

Δύο ημέρες μετά, χωρίς αυτοκίνητο αυτή τη φορά (ευτυχώς!), παρακολουθούσα με διάθεση αλληλεγγύης τους απελπισμένους οδηγούς που έβλεπαν τον άνδρα της Τροχαίας να εκτρέπει την κυκλοφορία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας από τα στενά του Κολωνακίου. Δύο πορείες την ίδια μέρα, ωραίο «δωράκι» για τον εμπορικό κόσμο της πρωτεύουσας.

Λίγες ώρες αργότερα, έπεσα πάνω στο βίντεο του Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος διαμαρτυρόταν για το χάος της ημέρας και υποστήριζε με ένταση την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των καθημερινών πορειών (χιλιάδων τον χρόνο) που πραγματοποιούνται στο κέντρο. «Η Αθήνα πρέπει να σταματήσει να είναι η “πρωτεύουσα του ό,τι να ’ναι”», κατέληγε.

Θα συμφωνούσαν μαζί του οι καθηγητές και οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, οι οποίοι πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα πορεία από τη Δάφνη έως το Σύνταγμα χωρίς να κλείσουν τον δρόμο. Για όλους τους υπόλοιπους (συνδικάτα, φορείς, συλλογικότητες κ.λπ.), ο κ. Μπακογιάννης θα είναι ο τελευταίος που θα πρέπει να ρωτήσουν για το αν θα κλείσουν ή όχι τον δρόμο. Ο δήμαρχος είναι για να μαζεύει τα σκουπίδια. Ή μήπως όχι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή