ΗΠΑ, Βαλκάνια, Αν. Μεσόγειος

ΗΠΑ, Βαλκάνια, Αν. Μεσόγειος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Με σταθερά βήματα από διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα διεκδικεί σταδιακά τον περιφερειακό γεωπολιτικό ρόλο που της αναλογεί.

Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι μια βασική παράμετρος της πορείας αυτής. Αποτελεί, δε, θετική εξέλιξη ότι υλοποιείται από μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση, καθώς δύσκολα θα αναβιώσει ο τυφλός και επιζήμιος αντιαμερικανισμός του παρελθόντος. Η συνεργασία αποκτά πραγματικά στρατηγικά χαρακτηριστικά, και συνδυάζεται με τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσουν σταθερά η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβούν στο Ισραήλ για την καθιερωμένη πλέον τριμερή συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παράλληλα, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και ανάλογες συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής. Χθες, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών με την Παλαιστίνη, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση στη Λευκωσία με την Ιορδανία. Την ίδια ώρα, η Αθήνα εντείνει τη δράση της στα Βαλκάνια. Την Παρασκευή συγκαλείται στο Βελιγράδι το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας, ενώ το Σάββατο ακολουθεί τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Στο περιφερειακό σκηνικό η ενεργειακή διάσταση λειτουργεί ως επιπλέον συνεκτικός κρίκος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι σχεδιασμοί για τη μεταφορά αερίου μέσω αγωγών αλλά και LNG από τις ΗΠΑ και την Αν. Μεσόγειο προς τις αγορές των Βαλκανίων και της Δυτικής Ευρώπης.

Οι θετικές εξελίξεις σε όλα αυτά τα μέτωπα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, και το γεωπολιτικό πλέγμα που οικοδομείται υπερβαίνει κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς. Σε αυτό το πεδίο ο κ. Τσίπρας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, συνεχίζοντας πολιτικές προκατόχων του. Και μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτοδύναμη ή συνασπισμού, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ακόμη και στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η κύρωσή της από τη σημερινή Βουλή θα κλείσει οριστικά την εκκρεμότητα, καθώς η Ν.Δ. θα τη σεβασθεί και θα την εφαρμόσει. Η απουσία μεταξύ των διεκδικητών της εξουσίας κομμάτων που απειλούν να ανατρέψουν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας διασφαλίζει συνέπεια και συνέχεια, ενισχύοντας τον ρόλο και αυξάνοντας την επιρροή της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή