Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Προβληματική η υλοποίηση του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Προβληματική η υλοποίηση του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξέφρασε, για μία ακόμη φορά, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι είναι προβληματική είναι η υλοποίησή του.

Ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημείωσε ότι «ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ντοκουμέντα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτυχία του σχεδιασμού που δεν βασίζεται σε ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου, καθώς και στη μη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

«Ο ΙΣΘ ζήτησε τον επανασχεδιασμό της ΠΦΥ με συμμετοχή όλων των γιατρών της χώρας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Εμείς μιλάμε για οικογενειακό γιατρό με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με κανόνες και νόμους.

Επίσης, μιλάμε για οικογενειακό γιατρό χωρίς gatekeeping. Η λογική του gatekeeping είναι μακριά από την κουλτούρα του πολίτη στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας με την πληθώρα ειδικών γιατρών.

Μιλάμε για άνοιγμα του συστήματος για όλους τους γιατρούς είτε είναι του ΕΟΠΥΥ, είτε είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι, είτε είναι πιστοποιημένοι και μπορούν να συμπληρώσουν την καρτέλα του ασθενούς.

Κι όπως στο παρελθόν μιλήσαμε για ευθύνες άλλων με ονοματεπώνυμο, έτσι και σήμερα ξεκαθαρίζουμε ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση», πρόσθεσε ο κ Νίτσας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ ανέφερε, ακόμη, ότι ο σύλλογος από τα μέσα του 2017, δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), είχε τονίσει τα προβλήματα υλοποίησής του, καθώς και την αδυναμία εφαρμογής των «παλιάς κοπής» σχεδίων της κυβέρνησης για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού .

«Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιατρικού κόσμου το αρμόδιο υπουργείο έκλεινε τα αυτιά απαξιώνοντας τόσο την πρόδηλη ανησυχία, όσο και την πολύχρονη εμπειρία σε δομές του Συστήματος Υγείας.

Έτσι, σήμερα αντιμετωπίζουμε τις διαλυτικές επιπτώσεις των ιδεοληπτικών αποφάσεων σε βάρος συναδέλφων και πολιτών. Οι δε, ευθύνες είναι συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να τις αναλάβει ενώπιον των πολιτών που εναγωνίως αναρωτιούνται αν θα έχουν γιατρό, θεραπεία και φάρμακα από 1-1-2019, ημερομηνία που υποτίθεται θα λειτουργούσε ο «νέος θεσμός» του οικογενειακού γιατρού και μάλιστα υποχρεωτικά», επισήμανε Νίτσας.

Η γενική γραμματέας του ΙΣΘ, Μαρία Χατζηδημητρίου, τόνισε ότι «ο ιατρικός κόσμος της Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή μίλησε για τη λάθος κατεύθυνση του σχεδιασμού του υπουργείου ζητώντας αναθεώρηση του ώστε να μη ναυαγήσει και να αξιοποιηθεί η πληθώρα ειδικών γιατρών που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που εκτιμούν ιδιαιτέρως τα συστήματα υγείας του εξωτερικού».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού – Υγειονομικού Προσωπικού Κέντρων Υγείας Θεσσαλονίκης -Βόρειας Ελλάδας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, Σάββας Παρασκευόπουλος, τόνισε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν είναι η υποστελέχωση των μονάδων υγείας (Κέντρων Υγείας), καθώς και οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών γενικώς και ειδικά αναλώσιμα των εργαστηρίων που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξετάσεων στις δημόσιες δομές που είναι περίπου το 5% με 7% του συνόλου. Ο δε, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και αν δεν απαιτείται αντικατάσταση του, τουλάχιστον είναι επιτακτική η συντήρηση του».

Ο κ. Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι οι ΤΟΜΥ στήθηκαν με βιασύνη και άναρχα, χωρίς να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των γιατρών.

«Επιπλέον, η μη εξεύρεση χώρων οδήγησε στη λύση της στέγασης αρκετών ΤΟΜΥ εντός των Κέντρων Υγείας (όπως στους Αμπελόκηποι, Χαριλάου, Τούμπα, 25η Μαρτίου κλπ) με αποτέλεσμα να καταργηθεί η απογευματινή βάρδια σε ορισμένα εξ αυτών, όπως στην Τούμπα και στην 25η Μαρτίου, ώστε να μην ενοχλείται η λειτουργία των ΤΟΜΥ», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή