Οξύτατο επεισόδιο Βούτση – Μητσοτάκη στη Βουλή (βίντεο)

Οξύτατο επεισόδιο Βούτση – Μητσοτάκη στη Βουλή (βίντεο)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατη αντιπαράθεση είχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσηςκαι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. 

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΝΔ, μια παρατήρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από το έδρανό του, εξαιτίας της οποίας διέκοψε την ομιλία του ο αρχηγός της ΝΔ, «άναψε την σπίθα» της αντιπαράθεσης. 

«Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω», είπε ο κ. Μητσοτάκης προς την βουλευτή, ενώ ο Νίκος Βούτσης σύστησε προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Σας παρακαλώ να μιλάτε δια εμού». 

«Δεν είστε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν μπορείτε ή αν δεν θέλετε να προεδρεύστε να κατεβείτε κάτω», αντέδρασε με σφοδρότητα ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας και την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος τον ρώτησε: «γιατί προκαλεί τεχνητή ένταση».

Από εκεί και μετά, η ένταση ανάμεσα στους δύο κορυφώθηκε, με τον Κ. Μητσοτάκη να λέει «θα επιβάλω εγώ την τάξη» και τον κ. Βούτση να συνεχίζει: «Τι πράγματα είναι αυτά; Αυτόν τον αυταρχισμό αλλού. Όχι στον πρόεδρο της Βουλής!».

«Μην ουρλιάζετε. Γιατί ουρλιάζετε; Έχετε αποποιηθεί τον ρόλο σας. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο» επανήλθε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, με τον πρόεδρο της Βουλής να σχολιάζει: «Εσείς είστε εδώ και τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο». 

Πηγές της ΝΔ για το περιστατικό με τον κ. Βούτση

Η δημόσια αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, μόνον τυχαία δεν προκλήθηκε σήμερα, ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

Όπως επισήμαιναν, η συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία, ενώ προφανώς άκουσε και ο κ. Βούτσης, δεν την ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη, «κάτι που, αντιθέτως, συνηθίζει, όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ».

Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αφορμή της σημερινής αντιπαράθεσης, σημείωναν και ανέφεραν πως ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων. 

Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνον του πρόεδρου του Βουλής».

– Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η ΝΔ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της, «γιατί προφανώς οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ».

– Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η ΝΔ.

– Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.

– Αρνείται κατ' επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παραβιάζοντας κατάφορα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Ως ενδεικτική, τέλος, της συμπεριφοράς του κ. Βούτση, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν, «όχι μόνον το συχνότατα απαξιωτικό ύφος του προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης» αλλά ακόμη και την καταληκτική φράση που είπε στον πρόεδρο της ΝΔ περί του αιτήματος των εκλογών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, και μόνον αυτή η φράση δικαίωσε πλήρως την κριτική που του άσκησε από το βήμα της βουλής ο κ. Μητσοτάκης, ότι συμπεριφέρεται «ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου». 

Απάντηση συνεργατών του κ. Βούτση

«Όλοι είδαν και αντιλήφθηκαν ποιός σέβεται τον ρόλο και την θεσμική του συμπεριφορά», απάντησαν συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, αναφερόμενη στην οξεία φραστική σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Βούτση και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ουδέν άλλο σχόλιο», προσέθεταν οι συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή