Νέες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

Νέες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμων, από τις 15.00 και μετά οι όποιες άμυνες υπήρχαν χάθηκαν, με το ελληνικό Χρηματιστήριο να παραδίνεται και πάλι στους πωλητές, οι οποίοι οδήγησαν σε νέα βουτιά τις τραπεζικές μετοχές και άσκησαν ισχυρές πιέσεις σε πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από τα blue chips αντιστάσεις προέβαλαν οι Motor Oil (+4,12%), Μυτιληναίος (+2,11%), Jumbo (+1,94%) και ΕΛΠΕ (+1,88%).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την τρίτη πτωτική συνεδρίαση με σωρευτικές απώλειες 3,6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετράει απώλειες 7,6% από την Παρασκευή. Με δεδομένο ότι αυτή η εβδομάδα περιλαμβάνει και την τελευταία λήξη συμβολαίων στην αγορά παραγώγων για το 2018, οι προσδοκίες για ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη από την πρόσφατη υποχώρηση είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με το κλείσιμο του 2018 να φαίνεται πως θα δικαιώσει τα short funds τα οποία επιμένουν εδώ και μήνες στις αρνητικές θέσεις που έχουν χτίσει στο Χ.Α.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 625,31 μονάδες, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,20%, o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,14%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,45% στις 433,51 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,66 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank σημείωσε απώλειες 4,57%, η Εθνική έκλεισε στο -3,66%, η Πειραιώς στο -2,35% και η Eurobank στο -1,60%.

Ο παραδοσιακός καλλωπισμός των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων επιλεγμένων μετοχών φαίνεται ότι ματαιώνεται για φέτος, καθώς οι διαχειριστές δεν διαθέτουν ή δεν επιθυμούν να διαθέσουν την αναγκαία ρευστότητα για τέτοιες κινήσεις για όλες τις διεθνείς αγορές, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Με δεδομένες τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και την εγχώρια ανομβρία, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει κυριολεκτικά αφυδατωθεί, με τις ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται μόλις περί τα 30 εκατ. ευρώ. Η de facto είσοδος σε προεκλογική περίοδο συνιστά ήδη το πολιτικό σκηνικό, με τους διαξιφισμούς των πολιτικών ηγετών να αποτελούν την καθημερινότητα. Παράλληλα, το ζήτημα του τρόπου εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από ένα σημαντικό μέρος των κόκκινων δανείων δεν προχωρεί για την ώρα. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλαγιοκαθοδικά με τις 620-630 μονάδες να συνιστούν την εγγύτερη περιοχή ορίων στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή