Πτωτικά για 4η ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά για 4η ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη για τέταρτη κατά σειράν συνεδρίαση, εν αντιθέσει με την αμερικανική αγορά, όπου πριν από το κλείσιμο οι δείκτες σημείωναν άνοδο, αντισταθμίζοντας έως ένα βαθμό τις απώλειές τους από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα Τετάρτη την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την υιοθέτηση μιας ηπιότερης στάσης· αν και αναμένεται ευρέως μια αύξηση επιτοκίων, ιστορικά μιλώντας, η Fed δεν συνηθίζει να το κάνει σε περίοδο αναταραχής. Μια τέτοια κίνηση, δηλαδή, θα σημειωνόταν εν μέσω απωλειών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δυσοίωνων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία.

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν παρατηρηθεί μεγάλες απώλειες στους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς, κλονίζοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη και δίνοντας αφορμές στους διαχειριστές κεφαλαίων να προβλέψουν εξασθένηση της ανάπτυξης το προσεχές δωδεκάμηνο. Αυτό φάνηκε στην τελευταία σχετική έρευνα που διεξήγαγε η αμερικανική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch και η οποία κατέγραψε τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τελευταίας δεκαετίας για τη διεθνή οικονομία. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, που παρακολουθεί τα διεθνή χρηματιστήρια, ενισχύθηκε χθες 0,2%.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 ενισχύονταν κατά 0,76% και 0,39% αντίστοιχα, προ του κλεισίματος. Εντούτοις, το ευνοϊκό κλίμα στη Γουόλ Στριτ άφησε ανεπηρέαστους τους επενδυτές στη Γηραιά Ηπειρο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,6%, απέχοντας ελάχιστα από τα επίπεδα ναδίρ διετίας.

Συνολικά από τις αρχές του 2018 έχει χάσει 12% και πλέον της αξίας του. Οι τιμές των μετοχών των ενεργειακών εταιρειών υποχώρησαν κατά μέσον όρο 2,5% λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού» – οι ανησυχίες αυτές επέτειναν τις πιέσεις στην τιμή του εμπορεύματος. Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης εξασθένησε 5%, κάτω των 48 δολαρίων το βαρέλι. Από τις μετοχές που είχαν κέρδη, ήταν αυτή της Deutsche Telekom λόγω θετικών εξελίξεων στις ΗΠΑ σχετικά με την εκεί μονάδα της. Το ευρώ δεν είχε σημαντική μεταβολή προς το δολάριο και διαμορφώθηκε στο 1,1353 δολάριο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -1,06%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,29%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,95%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,26% και στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με -1,27%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή