Το αυτοκίνητο της επίθεσης στο μικροσκόπιο

Το αυτοκίνητο της επίθεσης στο μικροσκόπιο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία για τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Καθημερινή» προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη έρευνα της αστυνομίας. Κάμερα ασφαλείας στην ταράτσα του κτιρίου κατέγραψε τη διαφυγή των δραστών, δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση της βόμβας. Οι τρομοκράτες επιβεβαιώθηκε ότι επέβαιναν στο σκουρόχρωμο Opel που βρέθηκε καμένο στα Ανω Πετράλωνα. Από την επεξεργασία του βίντεο προκύπτει ότι πλησίασαν το κτίριο κινούμενοι επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, στο ρεύμα προς Πειραιά. Εκτιμάται ότι με μεταλλικό λουκέτο μηχανής ή πλαστικές χειροπέδες (tie-up) στερέωσαν το σακίδιο με τα εκρηκτικά στο μεταλλικό κιγκλίδωμα και δευτερόλεπτα μετά διέφυγαν κάνοντας αναστροφή στο φανάρι, έξω ακριβώς από τα γραφεία του ΣΚΑΪ και της «Kαθημερινής». Πάντως, η σκηνή που οι τρομοκράτες ακινητοποιούν προσωρινά το όχημα δεν έχει καταγραφεί από την κάμερα, καθώς το σημείο όπου επέλεξαν να τοποθετήσουν τη βόμβα είναι «τυφλό».

Η ενεργοποίηση της βόμβας έγινε στη 1.48 π.μ. και το αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε να καίγεται στην οδό Αρκάδων, στα Ανω Πετράλωνα, γύρω στις 2 π.μ. Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής προέκυψε ότι είχε κλαπεί τη 19η Νοεμβρίου από τη Νέα Ιωνία. Η κλοπή του είχε καταγγελθεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ενώ οι δράστες, για να μην εντοπιστούν, είχαν βάλει στο αυτοκίνητο πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε άλλο, ίδιου τύπου όχημα. Για να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη τους οι βομβιστές έριξαν στο εσωτερικό του εύφλεκτο υγρό και το πυρπόλησαν. Το πίσω μέρος του πάντως δεν καταστράφηκε από τη φωτιά και το αυτοκίνητο βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν στην «επιχείρηση» των τρομοκρατών πήρε μέρος και δεύτερο όχημα, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Συγκεντρώνουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας σε μια προσπάθεια να ανασυνθέσουν σε μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων το δρομολόγιο των δραστών και να διαπιστώσουν εάν πράγματι το κλεμμένο Opel πλαισιώνεται π.χ. από τους επιβάτες μηχανής σε ρόλο προπομπού.

Οι ομοιότητες

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξάλλου εντοπίζουν ομοιότητες μεταξύ του προχθεσινού χτυπήματος με εκείνο του περασμένου Δεκεμβρίου στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως και, όπως επισημαίνουν, «σε εκείνη την ενέργεια, στο αυτοκίνητο των τρομοκρατών επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία ακολουθούνταν από μηχανή με δύο αναβάτες. Κάτι αντίστοιχο πιστεύουμε ότι έχει συμβεί στην επίθεση της Δευτέρας». Αν και τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν απαντήσει επισήμως, πιθανολογείται ότι ο μηχανισμός απετελείτο από περίπου δέκα κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, εκρηκτικής ύλης που έχει και στο παρελθόν χρησιμοποιήσει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», η οργάνωση δηλαδή που πιθανολογείται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Νέο Φάληρο. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, το πρώτο στην ιστοσελίδα Zougla.gr και το δεύτερο στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, έγιναν από δύο διαφορετικά καρτοκινητά τηλέφωνα που ενεργοποιήθηκαν μία και μοναδική φορά για τις ανάγκες της επιχείρησης των τρομοκρατών. Το πότε και από πού τα προμηθεύτηκαν αποτελεί αντικείμενο έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. Σε χθεσινή συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε σχετικά με την πορεία της έρευνας: «Η Ελληνική Αστυνομία κάνει τα πάντα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Είναι πολύ νωρίς ακόμα και οποιοδήποτε συμπέρασμα αυτή τη στιγμή και ό,τι ακούγεται ως εκτίμηση δεν ισχύει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή