New York Times: Το Facebook «πούλησε» μηνύματα και δεδομένα χρηστών σε Microsoft, Amazon, Netflix και Spotify

New York Times: Το Facebook «πούλησε» μηνύματα και δεδομένα χρηστών σε Microsoft, Amazon, Netflix και Spotify

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων των χρηστών του, μεταξύ των οποίων και σε μηνύματα, έδωσε το 2017 το Facebook σε εταιρίες – κολοσσούς όπως η Microsoft, η Amazon, το Netflix και το Spotify, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της New York Times.

Πρόκειται για νέο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών στοιχείων από χρήστες, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της  Cambridge Analytica, πριν από μερικούς μήνες.

Αυτή τη φορά,  σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το Facebook φέρεται να επέτρεψε στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft να βλέπει τα ονόματα σχεδόν όλων των φίλων των χρηστών του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Παράλληλα, επέτρεψε στις δικτυακές πλατφόρμες ψυχαγωγίας  Netflix και Spotify να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών, ενώ άφησε την Amazon να αποκτήσει ονόματα χρηστών και πληροφορίες επικοινωνίας μέσω των φίλων τους.

Τέλος, επέτρεψε στη Yahoo να διαβάζει τις αναρτήσεις φίλων χρηστών.

Η απάντηση

Από την πλευρά της, η Facebook Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έδωσε σε ορισμένες εταιρείες πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του χωρίς την έγκρισή τους.

Το Facebook διευκρίνισε ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθάει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο Facebook ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες σε συσκευές και πλατφόρμες που έχουν φτιάξει άλλες εταιρείες, όπως οι Apple, Amazon, Blackberry και Yahoo, που είναι γνωστές ως διασυνδεδεμένοι εταίροι.

Η εταιρεία σημείωσε ότι αυτοί οι εταίροι είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, αλλά οι χρήστες «θα έπρεπε πρώτα να έχουν ξεκάθαρα συνδεθεί (sign in) στο Facebook»  προτού χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων ενός εταίρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook  τερμάτισε σχεδόν όλες αυτές τις συνεργασίες τους τελευταίους μήνες, εκτός από αυτήν με την Apple και την Amazon.

Πηγές: New York Times, ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή