Εντονος εκνευρισμός Τραμπ εν αναμονή της απόφασης για τον Μάικλ Φλιν

Εντονος εκνευρισμός Τραμπ εν αναμονή της απόφασης για τον Μάικλ Φλιν

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται ο εκνευρισμός του Ντόναλντ Τραμπ καθώς βαίνει προς την ολοκλήρωσή της η πολύκροτη έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για πιθανή σύμπραξη συνεργατών του με τη Ρωσία στις εκλογές του 2016.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Εμετ Σάλιβαν επρόκειτο να ανακοινώσει χθες την απόφασή του για τον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ. Ο Φλιν έχει ομολογήσει ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI για τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ γύρω από τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Μιούλερ είχε ζητήσει από τον Σάλιβαν να μην επιβάλει ποινή φυλάκισης στον Φλιν, επικαλούμενος την υποδειγματική στρατιωτική θητεία του απόστρατου στρατηγού και την «ουσιώδη» συνεργασία του με τις Αρχές στην πορεία των ανακρίσεων. Θεωρητικά, η ψευδής κατάθεση στο FBI θα μπορούσε να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Ωστόσο ο δικαστής υπήρξε καταπέλτης εναντίον του Φλιν στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία. «Δεν κρύβω την αηδία μου, την αποστροφή μου γι’ αυτή την ποινική διαδικασία», δήλωσε ο δικαστής και προσέθεσε: «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υποβαθμίσατε όλες τις αξίες που συμβολίζει αυτή εδώ η σημαία. Οτι ξεπουλήσατε τη χώρα σας». Καταλήγοντας, προειδοποίησε τον Φλιν ότι αδυνατεί να του εγγυηθεί ότι δεν θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρις ότου ολοκληρωθεί η συνεργασία του με το FBI για όλες τις ανοικτές υποθέσεις με τις οποίες σχετίζεται. Τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα των συνηγόρων του Φλιν, με την τύχη του απόστρατου στρατηγού να παραμένει αβέβαιη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ευχηθεί «καλή τύχη» στον Φλιν με μήνυμά του στο Twitter. Στο ίδιο μήνυμα υποστήριξε ότι η ομάδα του Μιούλερ άσκησε «τρομερή πίεση» στον πρώην συνεργάτη του και χαρακτήρισε «πολιτική εκστρατεία» την έρευνα του ειδικού ανακριτή, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει σύμπραξη με τους Ρώσους».

Ψευδής κατάθεση

Ο Μάικλ Φλιν είναι ο ανώτερος πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που κινδυνεύει να καταδικαστεί για αδίκημα σχετικό με τις έρευνες του Ρόμπερτ Μιούλερ. Πλην των επαφών του με τον Ρώσο πρέσβη, ο Φλιν ομολόγησε ότι είχε δώσει ψευδή κατάθεση και για τον ρόλο που έπαιξε ως λομπίστας της Τουρκίας για να διευκολύνει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις του με την Αγκυρα άρχισαν να απασχολούν τις αμερικανικές αρχές από την ημέρα των προεδρικών εκλογών του 2016, όταν δημοσιεύτηκε επώνυμο άρθρο του Φλιν στο οποίο υποστήριζε ότι ο Γκιουλέν είναι «ριζοσπάστης ισλαμιστής» και πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία. Τη Δευτέρα, οι δικαστικές αρχές της Βιρτζίνια απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός πρώην επιχειρηματικού συνεργάτη του Φλιν, του Μπιτζάν Ραφιεκάν, και ενός Τουρκοολλανδού επιχειρηματία, του Εκίμ Αλπτεκίν, για την ίδια υπόθεση.

Ο Αλπτεκίν υπήρξε πρόεδρος του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, και κατηγορούνται, αυτός και ο Ραφιεκάν, ότι «επιδίωξαν να δυσφημήσουν και να απονομιμοποιήσουν τον Τούρκο πολίτη (δηλαδή τον Γκιουλέν) στα μάτια των πολιτικών και της κοινής γνώμης ώστε να γίνει δυνατή τελικά η έκδοσή του», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Σε άλλο μήνυμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δυσκολεύουν τους πολίτες να τον ακολουθήσουν. «Το Facebook, το Twitter και η Google είναι τόσο προκατειλημμένοι υπέρ των Δημοκρατικών, είναι γελοίο», έγραψε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή