Νέες διαστάσεις στην αντιπαράθεση Ν. Βούτση – Κυρ. Μητσοτάκη

Νέες διαστάσεις στην αντιπαράθεση Ν. Βούτση – Κυρ. Μητσοτάκη

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαστάσεις στην αντιπαράθεσή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης καλώντας ουσιαστικά ευθέως τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και την ΝΔ να καταθέσουν πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του, εάν θεωρούν ότι δεν ασκεί όπως πρέπει τα καθήκοντά του.

«Βάσει Συντάγματος υπάρχει σαφής διαδικασία ενστάσεων αντιρρήσεων για τον Πρόεδρο της Βουλής, και έναρξη διαδικασίας αν κάποια πολιτική δύναμη θέλει να θέσει τέτοιο ζήτημα», ανέφερε ο κ. Βούτσης στην Διάσκεψη των Προέδρων και ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους λίγο αργότερα. Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «δεν είναι κατανοητή οποιαδήποτε διαδικασία διαρροών, όπως έγινε από χθες το βράδυ, ούτε τεχνητών εντάσεων στην αίθουσα της Ολομέλειας, ούτε όξυνση αντιπαράθεσης, πέραν της εύλογης πολιτικής αντιπαράθεσης».

Για να επαναλάβει: «Μπορούν και μπορεί όποιος θέλει άνετα να κινήσει την διαδικασία. Ολα τα άλλα, διαρροές κλπ επιβαρύνουν το κλίμα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο κ. Βούτσης ως προεδρεύων τη συνεδρίαση επί του Προϋπολογισμού, δεν τον προστάτευσε από διαρκείς παρεμβάσεις και σχόλια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όση ώρα βρισκόταν στο βήμα.

Ο διάλογος ήταν αποκαλυπτικός των εκατέρωθεν διαθέσεων:

Κ.Μ. Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα, πραγματικά, να κάνετε τη δουλειά σας.

Ν.Β.  Τι να κάνω; Συνεχώς λέω να γίνεται ησυχία, κύριε Πρόεδρε.

Κ.Μ. Σας βλέπω λίγο χαλαρό. Δεν πειράζει.

Και λίγη ώρα αργότερα:

Κ.Μ. (απευθυνόμενος σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θορυβούσαν): Είπατε κάτι; Αν είστε κουρασμένοι, μπορείτε να περάσετε έξω.

Ν.Β. Παρακαλώ, μην κάνετε υποδείξεις. Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε.

Κ.Μ. Υποδείξεις τέτοιες όχι σε μένα. Να περάσετε έξω αν δεν θέλετε να ακούσετε.

Ν.Β. Κύριε Πρόεδρε, εγώ προεδρεύω, δεν προεδρεύετε εσείς και δι’ εμού να μιλάτε. Σας το έχω ξαναπεί. Δια του Προεδρεύοντος μιλάτε. Αυτό λέει ο Κανονισμός.

Κ.Μ. Δεν δέχομαι υποδείξεις, κύριε Πρόεδρε. Να κάνετε καλά τη δουλειά σας.

Ν.Β. Θα δέχεστε υποδείξεις.

Κ.Μ. Σταματήστε να φέρεστε ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά πια! Αρκετά πια!

Ν.Β. Θα δέχεστε υποδείξεις. Καταλάβατε;

Κ.Μ. Δεν θα μου υψώνετε εμένα τον τόνο της φωνής σας.

Ν.Β. Αφήστε αυτό το ύφος!

Κ.Μ. Κάντε τη δουλειά σας, αλλιώς κατεβείτε και πηγαίνετε κάτω.

Ν.Β. Τι λέτε, κύριε Μητσοτάκη;

Κ.Μ. Λοιπόν, αρκετά πια!

Ν.Β. Κύριε Μητσοτάκη, αυτόν τον αυταρχισμό αλλού, όχι στον Πρόεδρο της Βουλής. Καταλάβατε;

Κ.Μ. Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας τώρα!

Ν.Β. Καταλάβατε; Αυταρχισμό και αλαζονεία αλλού. Καταλάβατε;

Κ.Μ. Τώρα, κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας. Να κατεβείτε κάτω αν δεν μπορείτε.

Ν.Β. Δεν καταλαβαίνω τώρα, τεχνητή ένταση κάνετε; Γιατί το κάνετε αυτό;

Κ.Μ. Γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη ή γιατί δεν θέλετε να επιβάλλετε την τάξη. Γι’ αυτό! Γιατί μεροληπτείτε συστηματικά εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί είστε κομματικός Πρόεδρος. Για αυτό ακριβώς!

Ν.Β. Κύριε Μητσοτάκη, έχετε άδικο και δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε με τέτοιον τρόπο. Σας έχω πει επανειλημμένα ότι δια του Προέδρου της Βουλής ζητάτε τον λόγο.

Κ.Μ. Γιατί ουρλιάζετε; Όταν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά ασχημονούν και δεν λέτε κουβέντα, θα την επιβάλλω εγώ την τάξη, αφού δεν μπορείτε να την επιβάλλετε εσείς.

Ν.Β. Καθόλου δεν ασχημονούν. Δεν βρίσκεστε σε τάξη σχολείου ούτε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Παρακαλώ πολύ. Σιγά να μην επιβάλλετε και την τάξη εδώ μέσα. Σας παρακαλώ πολύ! Ο καθένας στον ρόλο του.

Κ.Μ. …με έναν Πρόεδρο ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει αποποιηθεί τον ρόλο του.

Ν.Β. Κύριε Μητσοτάκη, ο καθένας τον ρόλο του. Σας παρακαλώ πολύ.

Κ.Μ. Και εμείς σε προεκλογική περίοδο είμαστε, κύριε Πρόεδρε, ε;

Ν.Β. Εσείς είστε τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο. Σας παρακαλώ.

Λίγο αργότερα, σφοδρή προσωπική επίθεση στον κ. Μητσοτάκη για τα όσα είπε για τον κ. Βούτση, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός.

Με αφρομή αυτή τη σύγκρουση, πηγές της ΝΔ ανέφεραν σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι ο κ. Βούτσης «συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων. Και αφού σχολίασαν ότι «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ με του πρόεδρου του Βουλής», ανέφεραν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της στάσης του: Πρώτον την άρνησή του να προραμματίσει προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις που έχει ζητήσει (για προσφυγικό και ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού) η ΝΔ. Δεύτερον, ότι ανέχεται τη συστηματική απουσία υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τρίτον, μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.

«Όλοι είδαν και αντιλήφθηκαν ποιος σέβεται τον ρόλο και την θεσμική του συμπεριφορά», απάντησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες δηλαδή πριν από τη σημερινή κίνηση Βούτση, συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, συμπληρώνοντας: «Ουδέν άλλο σχόλιο».

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν από την πλευρά τους τα εξής: «Ας μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη. Ο κ. Βούτσης έλαβε χθες ένα σαφές μήνυμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πράξεις του θα δείξουν αν το κατάλαβε».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, πρόταση μομφής κατά του Προέδρου μπορεί να γίνει αν την υπογράφουν τουλάχιστον 50 βουλευτές. «H πρόταση υπoβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Oλoμέλειας της Boυλής και πρέπει να καθoρίζει με σαφήνεια τoυς λόγoυς της μoμφής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, oρίζεται, ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μoμφής σε μία από τις δύo επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ», αναφέρεται στο άρθρο 150 του Κανονισμού. Για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και σε μια τέτοια περίπτωση λήγει η θητεία του Προέδρου κατά του οποίου στράφηκε η πρόταση μομφής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή