Λευκός Οίκος: Αποχωρεί ο στρατός από τη Συρία -Τραμπ: Νικήσαμε τον ISIS

Λευκός Οίκος: Αποχωρεί ο στρατός από τη Συρία -Τραμπ: Νικήσαμε τον ISIS

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών από το έδαφος της Συρίας έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έρχεται ως συνέχεια του μηνύματος του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter, όπου τονίζει πως: «Οι ΗΠΑ νίκησαν τον ISIS στη Συρία», προσθέτοντας πως αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονταν στη χώρα.

 

 

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως υπάρχουν σκέψεις για ολική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος.

«Οι νίκες αυτές επί του ISIS στη Συρία δεν σηματοδοτούν το τέλος του Διεθνούς Συνασπισμού ή της εκστρατείας του. Ξεκινήσαμε να φέρνουμε στις ΗΠΑ τα στρατεύματα, καθώς μεταβαίνουμε στην επόμενη φάση αυτή της εκστρατείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως όλο το προσωπικό του State Department θα αποχωρήσει από τη Συρία μέσα σε 24 ώρες, ενώ πρόσθεσε πως η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής θα διαρκέσει από 60 έως 100 ημέρες. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της τελευταίας επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε.

Μόσχα: Η απόφαση των ΗΠΑ βοηθά στην εξεύρεση λύσης

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Συρία δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας σε απευθείας σύνδεση στην εκπομπή «Το Μεγάλο παιγνίδι» στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

«Μια πολύ σημαντική ιστορία, η οποία μπορεί να προκύψει από την απόφαση αυτή, είναι μια πραγματική, ρεαλιστική προοπτική για την πολιτική διευθέτηση» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Λευκός Οίκος: Αποχωρεί ο στρατός από τη Συρία -Τραμπ: Νικήσαμε τον ISIS-1

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε, επίσης, ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί την ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης στη συριακή πόλη Ετ-Τανφα.

«Εμφανίζεται η ελπίδα, ότι αυτό το σημείο στον χάρτη της Συρίας θα ακολουθήσει τον δρόμο του Χαλεπίου και πολλών άλλων συριακών πόλεων και σημείων, οι οποίες αρχίζουν να επιστρέφουν στην ειρηνική ζωή», διευκρίνισε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «όσο βρισκόντουσαν εκεί οι Αμερικανοί δεν υπήρχε τέτοια ελπίδα».

Η ίδια επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία για την σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής στη Συρία, που θα ασχοληθεί με την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, έχει καλές προοπτικές μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας με αντικείμενο την διευθέτηση της συριακής κρίσης, η Ζαχάροβα, και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών χθες στη Γενεύη, όπου παρουσίασαν τον κατάλογο των προσώπων που μπορούν να συμμετάσχουν στη Συνταγματική Επιτροπή, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το να αντιστέκονται στην «τρόικα της Αστανά» είναι σαν να ενεργούν εις βάρος τους.

Αμερικανός αξιωματούχος: Ο Τραμπ δεν συζήτησε εκ των προτέρων με τον Ερντογάν την απόφαση αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν συζήτησε εκ των προτέρων με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

«Ο πρόεδρος έλαβε μόνος του την απόφαση. Δεν ήταν κάτι που συζήτησε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ενημέρωσε τον πρόεδρο Ερντογάν για την απόφασή του», είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι εναπομείναντες θύλακες που βρίσκονται υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μπορεί να εξουδετερωθούν από τις αμερικανικές και εναπομείνασες συμμαχικές δυνάμεις.

Νετανιάχου: Θα μελετήσουμε την απόφαση των ΗΠΑ για τη Συρία

Το Ισραήλ θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία και θα θωρακίσει τη δική του ασφάλεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Νετανιάχου σε σημερινή δήλωση του είπε ότι ήταν σε επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, σχετικά με την πρόθεση τους να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία.

Λευκός Οίκος: Αποχωρεί ο στρατός από τη Συρία -Τραμπ: Νικήσαμε τον ISIS-2

«Μου ξεκαθάρισαν ότι έχουν άλλους τρόπους να έχουν επιρροή στην περιοχή», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Θα μελετήσουμε πως ακριβώς θα γίνει η συμφωνία και τι επιπτώσεις θα έχει για εμάς. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρηθεί η ασφάλεια της χώρας και να προστατευθούμε», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις, για λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, συναντά έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Λευκός Οίκος: Αποχωρεί ο στρατός από τη Συρία -Τραμπ: Νικήσαμε τον ISIS-3

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την αποχώρηση, τονίζοντας ότι θα έχει «σοβαρές συνέπειες».

«Η πλήρης και γρήγορη» αποχώρηση θα συνιστούσε σοβαρό λάθος με ευρύτερες επιπτώσεις", έγραψε στο Twitter.

Για «λάθος» έκανε λόγο και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος σε άλλα ζητήματα συχνά συντάσσεται με τον πρόεδρο.

«Μια αμερικανική αποχώρηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και τη Ρωσία. Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το έθνος μας, για την περιοχή και όλον τον κόσμο. Θα καταστεί δυσκολότερο να στρατολογούμε μελλοντικούς εταίρους, πρόθυμους να συγκρουστούν με το ριζοσπαστικό ισλάμ. Θα θεωρηθεί επίσης από το Ιράν και άλλους ως ένδειξη αδυναμίας των ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού της ιρανικής επέκτασης», τόνισε.

Αντιθέτως, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ για την «ανακήρυξη της νίκης» από τον Αμερικανό πρόεδρο και την επιστροφή των στρατιωτών. «Πάει πολύς καιρός από τότε που συνέβη κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Σκεπτικισμός και διαφωνίες

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ, τόνισε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο ISIS έχει νικηθεί στη Συρία. «Διαφωνώ κατηγορηματικά. Έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού και η απειλή είναι πολύ υπαρκτή», έγραψε στο Twitter, απαντώντας στις αναρτήσεις του Τραμπ.

Λευκός Οίκος: Αποχωρεί ο στρατός από τη Συρία -Τραμπ: Νικήσαμε τον ISIS-4

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ και θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες μίλησε με τον Τραμπ και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Συρία.

«Κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. Θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και, φυσικά, τις συνέπειες για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή