Συμφωνία Ιταλίας – Ε.Ε. για προϋπολογισμό, με επιφυλάξεις

Συμφωνία Ιταλίας – Ε.Ε. για προϋπολογισμό, με επιφυλάξεις

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ρώμη και Βρυξέλλες φαίνεται να βρήκαν χθες τον συμβιβασμό στη διαμάχη που είχαν όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, κατευνάζοντας τις εντάσεις των προηγούμενων μηνών ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ιταλία θα επιδιώξει να πετύχει έλλειμμα ύψους 2,04% του ΑΕΠ για το 2019, πολύ μικρότερο από το 2,4% που επέμενε η ιταλική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα (αντιστοιχεί σε περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ). Η διαφορά στο έλλειμμα επιτεύχθηκε με την καθυστέρηση της εφαρμογής ορισμένων παροχών που σχεδίαζε να θέσει σε ισχύ η ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός προγράμματος που θα διασφάλιζε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε φτωχούς Ιταλούς.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν στη λύση», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, και τόνισε χθες πως η συμφωνία «δεν είναι ιδανική, αλλά με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η έναρξη των διαδικασιών του υπερβολικού ελλείμματος καθώς διορθώνει την κατάσταση του προϋπολογισμού, ο οποίος δεν συμμορφωνόταν με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ετσι, η Ιταλία αποφεύγει και τη δυνητική επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες στην πρόσβαση της χώρας στις αγορές, πέρα από το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας, Μ. Σαλβίνι, είπε πως «το γεγονός ότι αποφύγαμε τη διαδικασία κυρώσεων είναι νίκη της κοινής λογικής και έγινε για το καλό των Ιταλών πολιτών», ενώ πρόσθεσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διαπραγματεύτηκε με «ικανότητα, σοβαρότητα και αυστηρότητα». Η συμφωνία προέκυψε μετά δύο μήνες αδιεξόδου όσον αφορά τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας. Η Ρώμη επέμενε πως η αύξηση του ελλείμματος ήταν απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, η οποία επιβραδύνεται. Για τις Βρυξέλλες, όμως, η δημιουργία υψηλού ελλείμματος θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερο χρέος στη χώρα. Στην Κομισιόν, υπήρχαν ανησυχίες ότι αυτή η διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση θα είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργήσει υπέρ των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί είπε ότι οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να δουν περαιτέρω αλλαγές, αλλά είναι κατανοητό πως «οι εταίροι μας δεν μπορούσαν να πάνε παρακάτω».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας περιέχουν την αναβολή για 12 μήνες του προγράμματος «βασικού εισοδήματος» που είχε εξαγγείλει ο Ιταλός πρωθυπουργός ότι θα ξεκινούσε τον Ιανουάριο και ήταν από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις. Δεύτερον, συνέχιση των περικοπών συντάξεων, τρίτον, την υιοθέτηση υψηλότερου ΦΠΑ σε περίπτωση που ο ιταλικός προϋπολογισμός βρεθεί εκτός στόχων το 2020 και το 2021. Συγχρόνως η Ιταλία αναμένεται να «παγώσει» δαπάνες ύψους 2 δισ., οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή μόνον αν ο προϋπολογισμός τελικά παραμείνει εντός στόχων.

Αποκλιμάκωση στα ομόλογα

Μπορεί οι ιταλικές αγορές μετοχών και ομολόγων να ενισχύθηκαν χθες σημαντικά, μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, ωστόσο το σημαντικότερο είναι αν θα συνεχίσουν την ίδια ανοδική πορεία και τους επόμενους μήνες. Η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε χθες σημαντικά, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών το ίδιο και το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες το βράδυ κατά 16 μονάδες βάσης στο 2,786% και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 15 μονάδες βάσης στο 1,836%. Οσον αφορά το διετές η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,486%, κατά 8 μονάδες βάσης χαμηλότερη σε σύγκριση με την Τρίτη. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,1% σε μια χρονιά που ήταν απογοητευτική για τις τραπεζικές μετοχές όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η διαφορά (spread) στην απόδοση μεταξύ ιταλικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου περιορίστηκε χθες στις 251 μονάδες βάσης (2,51%), η οποία είναι η μικρότερη από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή