Πρώτος Πρόεδρος στην Κομισιόν

Πρώτος Πρόεδρος στην Κομισιόν

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε χθες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επιπλέον, γεύμα εργασίας με το Κολέγιο των Επιτρόπων πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του. Ο κ. Παυλόπουλος είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέπτεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ την τελευταία φορά που Ελληνας Πρόεδρος είχε βρεθεί σε ευρωπαϊκά όργανα ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η παρουσία του κ. Παυλόπουλου είναι σίγουρα συμβολική καθώς πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Ο Ελληνας Πρόεδρος τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και τον ευχαρίστησε προσωπικά για τη στάση που κράτησε. Ο ίδιος σημείωσε ότι «έχω πλήρη συναίσθηση ότι η τιμή αυτή δεν αφορά το πρόσωπό μου, αλλά τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνακόλουθα δε την Ελλάδα», και πρόσθεσε πως «είναι τιμή προς μία χώρα η οποία, μέσα στην τρέχουσα βαθιά κρίση, απέδειξε πόσο προσηλωμένη είναι στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στις σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας που τον συνδέουν με την Ελλάδα, λέγοντας ότι τιμά και θαυμάζει τον ελληνικό λαό για τη στάση του στην περίοδο της κρίσης. Τόνισε ειδικότερα ότι η Ελλάδα είναι ένα βασικό μέλος της Ε.Ε. και πως ο ίδιος πάντα ήταν εναντίον όλων αυτών που ήθελαν τη χώρα μας να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Ευτυχώς, πρόσθεσε, τελικά αυτοί που υποστήριξαν τη χώρα ήταν πολύ περισσότεροι.

Η πρόσκληση έγινε μετά την τελευταία επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παυλόπουλος είχε οργανώσει γεύμα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, κάτι που ακόμα και ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ γνώριζε ότι δεν ήταν σύνηθες.

Επί τάπητος

Τα θέματα που συζητήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν εκτός ατζέντας, καθώς οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής και την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων καθώς και στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, με την παραδοχή ότι η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει στις χώρες που παραβιάζουν το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Οι θύρες της Ευρώπης είναι ανοικτές, αλλά υπό τον όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της Ιστορίας», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, για να συμπληρώσει: «Δεν μπορεί μια χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε. αν δεν λύσει προηγουμένως τις διαφορές που έχει με άλλα κράτη και ιδίως με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αυτό πρέπει να γίνει με γνώμονα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου». Συζητήθηκε, επίσης, η εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η ενεργοποίηση της κοινής πολιτικής και άμυνας αλλά και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κράτους κοινωνικού δικαίου, με τον κ. Παυλόπουλο να αναφέρεται στην αλληλεγγύη που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό που ήταν σημαντικό ήταν ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη προβλήθηκε μέσα από τον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας και συζητήθηκε εκτός ενός πλαισίου κρίσης ή πολιτικής αντιπαράθεσης, ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς όπως συνηθίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή