Τούρκος υπουργός Άμυνας: Οι Κούρδοι μαχητές θα θαφτούν στα χαρακώματα τους

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Οι Κούρδοι μαχητές θα θαφτούν στα χαρακώματα τους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Κούρδοι μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία «θα θαφτούν στα χαρακώματά τους όταν έρθει η ώρα», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι άρχισε την, όπως διευκρίνισε, πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τελείως τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους και αναμένεται τους ερχόμενους μήνες.

Η κίνηση αυτή αφήνει άναυδους τους Αμερικανούς βουλευτές και συμμάχους και ανατρέπει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Για την Τουρκία, ωστόσο, τη συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ, η είδηση αυτή μπορεί πιθανόν να είναι καλοδεχούμενη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ενταθεί λόγω των διαφορών όσον αφορά τη Συρία, όπου οι ΗΠΑ υποστήριζαν την οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κυριότερη κουρδική ένοπλη παράταξη στη Συρία, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση και προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Τώρα έχουμε την Μάνμπιτζ και την ανατολική πλευρά του Ευφράτη μπροστά μας. Εργαζόμαστε εντατικά πάνω στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε από την Ντόχα, τις οποίες επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Τώρα λέγεται ότι ανοίγουν κάποια χαρακώματα, σήραγγες στην Μάνμπιτζ και ανατολικά του Ευφράτη. Μπορούν να σκάψουν σήραγγες ή χαρακώματα αν θέλουν, μπορούν να πάνε κάτω από τη γη αν θέλουν, όταν έρθει η ώρα θα θαφτούν στα χαρακώματα που σκάβουν. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει γι'αυτό», σημείωσε ο Ακάρ.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πότε έκανε τις δηλώσεις αυτές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η Τουρκία μπορεί να αρχίσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία οποιαδήποτε στιγμή.

Το Πεντάγωνο ωστόσο εξέδωσε σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι είναι απαράδεκτη η ανάληψη δράσης μονομερώς από οποιαδήποτε πλευρά στην βορειοανατολική Συρία, όπου δρουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Η Τουρκία έχει ήδη επέμβει για την εκδίωξη των YPG και του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή δυτικά του Ευφράτη τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο δεν έχει περάσει στα ανατολικά του ποταμού, εν μέρει για να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή