Οι συγκοινωνίες στη νέα εποχή

Οι συγκοινωνίες στη νέα εποχή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατή γίνεται σταδιακά η μετάβαση των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας στην ηλεκτρονική εποχή 15 μήνες μετά την επικύρωση του πρώτου «έξυπνου» εισιτηρίου. Ταυτόχρονα, τα έσοδα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) βαίνουν αυξανόμενα, με την άνοδο στις εισπράξεις τον περασμένο Οκτώβριο να έχει «κλείσει» σε μονοψήφιο, υψηλό όμως, ποσοστό. Σήμερα, επτά στις δέκα συναλλαγές γίνονται χωρίς τη φυσική παρουσία υπαλλήλου των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), ποσοστό το οποίο συγκλίνει σταδιακά στον στόχο του ΟΑΣΑ. Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πρακτική, στόχος του οργανισμού είναι η πλειονότητα, αν όχι όλες οι συναλλαγές, να διεξάγεται με το πάτημα μερικών κουμπιών, χωρίς να απασχολούνται εκδότες εισιτηρίων.

Ο προγραμματισμός θέλει τους εκδότες που βρίσκονται σε γκισέ κεντρικών σταθμών να καταπιάνονται με πιο σύνθετα ζητήματα κομίστρου, όπως είναι η έκδοση νέων καρτών –για όσους δυσκολεύονται στη χρήση Διαδικτύου– την αντικατάσταση καρτών και γενικώς τη συνδρομή σε όσους χρειάζονται βοήθεια. Οσο αυξάνεται η χρήση των μηχανημάτων για την έκδοση, φόρτιση ή ενημέρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων τόσο αποδεσμεύονται τα «χέρια» των εκδοτών από αυτή την ασχολία.

Ταυτόχρονα, διευρύνεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους χρήστες των αστικών συγκοινωνιών. Ειδικότερα, ενώ το περασμένο φθινόπωρο, με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών περιοριζόταν κάτω από το 1%, σήμερα το 17% των συναλλαγών πραγματοποιείται χωρίς μετρητά. Οι εισπράξεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν ενισχυθεί σημαντικά, καθώς πλέον οι επιβάτες μπορούν να κάνουν χρήση των πιστωτικών/χρεωστικών καρτών εκτός από τα εκδοτήρια και στα 293 μηχανήματα ανανέωσης καρτών και εισιτηρίων που λειτουργούν στο σύνολο του δικτύου του μετρό. Ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση όλων των παλαιού τύπου μηχανημάτων INDRA2, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του επιβατικού κοινού. Ετσι, κάποιος μπορεί να εξυπηρετηθεί εκτός από τα 293 ΑΜΕΚ, από τα 75 INDRA2 (δεν δέχονται κάρτες), ενώ ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται στην προμήθεια περίπου 80 νέων ΑΜΕΚ για την πληρέστερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Οι αριθμοί, πάντως, θέλουν τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να διευρύνεται συνεχώς καθώς πλέον οι προσωποποιημένες κάρτες έχουν ξεπεράσει το 1,050 εκατ. τεμάχια.

Θέμα εβδομάδων είναι το πλήρες κλείσιμο του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται το κλείσιμο των πυλών στον σταθμό «Μοναστηράκι». Θα ακολουθήσουν οι σταθμοί «Βικτώρια», «Κάτω Πατήσια» και τμήμα του σταθμού της «Ομόνοιας», προκειμένου να ολοκληρωθεί το κλείσιμο όλου του δικτύου του μετρό (γραμμές 1, 2, 3).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή