Ταξίδια από ζάχαρη

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέρνουμε στο σπίτι ευρωπαϊκές χριστουγεννιάτικες γεύσεις, βάζοντας δίπλα στα μελομακάρονα γερμανικά stolen, ολλανδικά speculoos και γαλλικά bûches de Noël.

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η ουρά στον Φούρνο του Τάκη διπλώνει στη γωνία της Μισαραλιώτου. Τα πανετόνε της καλής κουκακιώτικης boulangerie γίνονται ανάρπαστα. Και πώς όχι, αφού τα προμηθεύονται από τον περίφημο μιλανέζικο οίκο του Giovanni Cova, που λέγεται ότι γέννησε το πανετόνε στην πρωτεύουσα του ιταλικού Βορρά τη δεκαετία του 1930. Τρεις μέρες απαιτεί η παρασκευή του. Φτιάχνεται από 100% προζύμι και προσφέρεται σε διάφορες εκδοχές: με φρούτα, με κρέμα λιμοντσέλο, με κομματάκια σοκολάτας, μαρόν γλασέ, αλλά και με τα υπέροχα ζουμερά βύσσινα, τα amarena του Fabbri από την Μπολόνια. Στον ίδιο χώρο, κοντά στα πανετόνε θα βρείτε γερμανικά stolen, γλυκίσματα με κομμάτια από μάρτζιπαν, κρέμα αμυγδάλου και διάφορα φρούτα ποτισμένα σε ρούμι, μια τυπική γερμανική συνταγή.  

Στο Μητροπολιτικό, το καλό αστικό ζαχαροπλαστείο του Συντάγματος, βρίσκουμε μια εκδοχή της πουτίγκας, πιο απλή από αυτή της αγγλικής παράδοσης, αλλά εξαιρετικά νόστιμη, με τσουρέκι σε κυβάκια, σταφίδες που έχουν μείνει στο κονιάκ για 48 ώρες, ξύσμα πορτοκαλιού και κρεμ ανγκλέζ. Από το Evita Loves Cakes θα προμηθευτείτε μπισκότα και τα εντυπωσιακά στολισμένα και νόστιμα σπιτάκια από gingerbread. Τραγανά μπισκότα που μοσχοβολάνε γλυκά μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ, σχηματίζουν ένα σπιτάκι σαν αυτά στο παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ». Φυσικά τρώγεται, αλλά μέχρι να το πάρετε απόφαση και να το χαλάσετε, θα στολίζει το τραπέζι σας.

Παρόμοια ζύμη έχουν τα χριστουγεννιάτικα speculoos ή speculaas, την καταγωγή των οποίων διεκδικούν η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Γερμανία. Τα μπαχαράτα μπισκότα τα βρίσκουμε σε πολλά μεγέθη και σχέδια, αλλά και ως γέμιση σε ένα κέικ αμυγδάλου, στην ελκυστική μπουτίκ του ανθρώπου που άλλαξε τη σύγχρονη ελληνική ζαχαροπλαστική, του Στέλιου Παρλιάρου. Στο Sweet Alchemy στο Κολωνάκι θα αφιερώσετε αρχικά λίγη ώρα να χαζέψετε τη βιτρίνα. Στα ράφια του θα βρείτε πολλά διαφορετικά γλυκά από όλη την Ευρώπη. Όπως τα μικρά νουγκά αμυγδάλου σε μπουκιές επικαλυμμένες με μαύρη σοκολάτα (Ισπανία) και το αφράτο gâteau à la broche (Γαλλία), που δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν χυλό που μοσχομυρίζει βανίλια και ψήνεται στη σούβλα (!) μέχρι να γίνει σαν μαλακό μπισκότο. Στη Γερμανία είναι γνωστό ως Baumkuchen, παραλλαγές της συνταγής του έχουν βρεθεί και στην περιοχή των Πυρηναίων, ενώ είναι πολύ δημοφιλές γλύκισμα και στην Ιαπωνία. Την πίτα της Πρωτοχρονιάς, που για τους Γάλλους δεν είναι άλλη από την galette des rois, δηλαδή την «πίτα των βασιλιάδων», θα τη βρείτε στην Ηπειρώτισσα. Εδώ, ο Γάλλος ζαχαροπλάστης Stefen Suvée ετοιμάζει με βουτυρένια σφολιάτα και απαλή κρέμα αμυγδάλου μια πολύ φίνα εκδοχή της.

Αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν «bûche de Noël» κι έχει σχήμα κορμού είναι το πλέον καθιερωμένο ευρωπαϊκό γλυκό στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία. Οι γεύσεις και τα σχήματα, ωστόσο, των εγχώριων ζαχαροπλαστών κάθε άλλο παρά συνηθισμένα είναι. Στη Μέλισσα, το μοντέρνο ζαχαροπλαστείο του Περιστερίου, θα βρείτε κορμό με σοκολάτα γάλακτος, αρωματικό μπισκότο zacher, κουλί από φρούτα του δάσους και βιολέτα ή κορμό με καραμελωμένη σοκολάτα, σοτέ μήλο, κανέλα και λεπτό μπισκότο με μπαχαρικά. Παράδοση είναι ο κορμός με μους κάστανο, αλλά και με μους σοκολάτα, στο ρετρό ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου, στο Pastry Family. Τις μέρες των γιορτών θα βρείτε στην προθήκη τους κι ένα «δέντρο», φτιαγμένο από σοκολάτα με μους από βατόμουρα, κρέμα, στολισμένο με κορδέλα. Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι ο κορμός έχει γεύση σοκολάτα και ρούμι, ενώ αυτός που φτιάχνει η pastry chef Κορίνα Τσιροπούλου στο Nouvelle του Παλαιού Φαλήρου έχει δυνατή γεύση σοκολάτας, λεπτό παντεσπάνι και κομματάκια κάστανου.

Στο GB Corner Gifts & Flavors ο φημισμένος Γάλλος pastry chef Arnaud Larher και η ομάδα του ετοιμάζουν ένα ονειρικό σκηνικό με απίθανες παρασκευές, αληθινά αριστουργήματα του υλικού πολιτισμού. Δύο μόνο από τους ιδιαίτερους κορμούς είναι το Bûche profiterol, ένας κορμός προφιτερόλ με αφράτα σου, κρέμα και σαντιγί βανίλιας και συνοδευτική σάλτσα σοκολάτας, ενώ το Βonnet du Noël είναι ένας μεγάλος κορμός σε σχήμα χριστουγεννιάτικου σκούφου με κρέμα μπαβαρουάζ βανίλιας, βατόμουρο και τραγανό σαμπλέ. Ακόμα, εδώ θα βρείτε το κλασικό χριστουγεννιάτικο κέικ του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, το οποίο έχει αφοσιωμένους… πιστούς, που ανυπομονούν να το  προμηθευτούν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Πρόκειται για ένα στιβαρό κέρασμα με φρούτα κονφί, σταφίδες, χουρμάδες και σιρόπι πορτοκαλιού, με μοναδική γεύση Χριστουγέννων. Τρώγεται όλη μέρα, είναι ιδανικό για πρωινό, τέλειο συνοδευτικό του τσαγιού, αλλά και θεσπέσιο δώρο για τα σπίτια των φίλων.  

 

Ο Φούρνος του Τάκη, Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 210-9230052   

Μητροπολιτικόν, Βουλής 39,

τηλ. 210-3240654

Εvita Loves Cakes,

Καραολή και Δημητρίου 23Α, Χαλάνδρι,

τηλ. 210-6833598   

Sweet Alchemy, Ηροδότου 24, Κολωνάκι,

τηλ. 210-7240205

Ηπειρώτισσα, Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου 32, Βούλα, τηλ. 210-8953929

Μέλισσα, Εθνάρχου Μακαρίου 43,

τηλ. 210-5711055

Pastry Family, Ριζάρη 19, Παγκράτι,

τηλ. 210-7210987

Αφοί Ασημακόπουλοι,

Χαρ. Τρικούπη 82, τηλ. 210-3610092 

Nouvelle, Λεωφ. Αμφιθέας 168,

τηλ. 210-9833096

GB Corner Gifts & Flavors,

Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 1, πλ. Συντάγματος,

τηλ. 210-3330000

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή