Προετοιμασία Κομισιόν για το χειρότερο σενάριο του Brexit

Προετοιμασία Κομισιόν για το χειρότερο σενάριο του Brexit

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκατό ημέρες πριν από την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προετοιμασίες της για ένα άτακτο Βrexit, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 29 Μαρτίου, ώστε να αποφευχθούν δραματικές συνέπειες, όπως τεράστιες ουρές στα σύνορα, προβλήματα με τα προγράμματα των αεροπορικών πτήσεων και αναταράξεις στις αγορές.

Χθες, το Κολέγιο των Επιτρόπων υιοθέτησε το σχέδιο δράσης «έκτακτης ανάγκης» όπως είχε ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, με σκοπό να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο. Σε ίδια κίνηση είχε προχωρήσει και η Βρετανία τη Δευτέρα, καθώς το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σε Plan B.

«Είναι σαφές ποια είναι η σειρά προτίμησής μας. Το προτιμότερο για την αποφυγή αναταράξεων είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αλλά έχει αποφασιστεί το Brexit και σε αυτήν την περίπτωση η αποχώρηση με συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Και στο σενάριο της μη συμφωνίας είναι καλύτερο να έχουμε προετοιμαστεί παρά να είμαστε απροετοίμαστοι», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η Κομισιόν περιορίστηκε σε 14 μέτρα, με τα οποία ελπίζει ότι θα αποφύγει τις συνέπειες ένα άτακτου Brexit. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι οι τελευταίες αυτές προετοιμασίες είναι πολύ περιορισμένες, καθώς δεν θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω αναστάτωση αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ενώ τα μέτρα θα εφαρμόζονταν σε μεταβατική φάση έως το 2020 και με τη δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο χρόνια.

Από τα πιο σημαντικά μέτρα που θα πάρουν οι Βρυξέλλες είναι στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να αποφευχθεί το χάος που θα δημιουργηθεί στις αγορές αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες με έδρα τη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους οίκους διακανονισμών και άλλες χρηματοπιστωτικές υποδομές για συναλλαγές παραγώγων. Η Επιτροπή θα παράσχει ένα χρόνο πρόσβαση στους παραπάνω οίκους.

Οσον αφορά τις αερομεταφορές, η Επιτροπή θα θέσει σε ισχύ δύο νομοθεσίες που θα επιτρέπουν στις αεροπορικές εταιρείες να πετούν από ευρωπαϊκές πόλεις σε βρετανικές, ενώ τα αεροπορικά πιστοποιητικά ασφάλειας θα παραταθούν για εννέα μήνες. Συγχρόνως, τα δικαιώματα πτήσης θα συνεχίσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2020, έτσι ώστε «να αποφευχθεί η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας». Ωστόσο, οι περιορισμοί σημαίνουν ότι οι αερομεταφορείς δεν μπορούν να πετάξουν σε νέους προορισμούς της Ε.Ε. ή να μεταφέρουν νέους επιβάτες σε προορισμούς εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Τέλος, οι αδειοδοτήσεις βρετανικών φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα στην Ε.Ε. θα συνεχιστούν έως το τέλος του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή