Tώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ιταλία

Tώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ιταλία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας, η οποία είναι αντίθετη με την πολιτική της λιτότητας, υποχώρησε. Λίγο. Χθες η Ρώμη αποδέχτηκε στόχο για χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα ώστε να θέσει τέλος στην επιζήμια αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία οδήγησε σε καλοδεχούμενη ενίσχυση των ιταλικών ομολόγων και μετοχών, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος νέες προκλήσεις να επισκιάσουν την ανακωχή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συμφώνησε να μειώσει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ, από 2,4% που ήταν ο αρχικός. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών από την αρχική δέσμευση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει στα αιτήματα της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι παραχωρήσεις ενδέχεται να είναι διακοσμητικές. Η περικοπή δαπανών ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ από αμφισβητήσιμες κοινωνικές παροχές θα επιτευχθεί μέσω της καθυστερημένης εφαρμογή τους. Η Ιταλία υποσχέθηκε επίσης να συγκεντρώσει δύο δισ. ευρώ μέσω εφάπαξ μέτρων, όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore στις 19 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα χθες, θα επιτρέψει στην Ιταλία να γλιτώσει την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το αποτέλεσμα ήταν η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου να υποχωρήσει χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, όταν είχε σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ της ακροδεξιάς Λέγκας και του αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ενισχύθηκαν επίσης.

Αν και είναι καλοδεχούμενη, η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει ορισμένες από τις άμεσες προκλήσεις. Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019, εκ των οποίων τα μισά είναι μακροπρόθεσμα. Το έργο αυτό ίσως να αποδειχτεί πιο δύσκολο τώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκλήρωσε και επίσημα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικού ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, που είχε υιοθετήσει ο Μάριο Ντράγκι ώστε να καταπολεμήσει την κρίση της Ευρωζώνης. Η ολοκλήρωση του προγράμματος σημαίνει πως πλέον η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει νέα ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Η Ρώμη ίσως να χρειαστεί να προσελκύσει ξανά ξένους επενδυτές που μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου είχαν πουλήσει ιταλικά κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η χρονική συγκυρία δεν είναι η ιδανική. Το τρίτο τρίμηνο η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά το 2014 και ενδέχεται να συρρικνωθεί και το τέταρτο τρίμηνο, δημιουργώντας νέα ύφεση. Η ιταλική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί έμμεσα πως η κατάσταση δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά διότι αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 στο 1% από 1,5% που προέβλεπε προηγουμένως. Με τον ιταλικό προϋπολογισμό να μην περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, ακόμη και αυτή η πρόβλεψη θα μπορούσε να αποδειχθεί αισιόδοξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή