Στη Βαρκελώνη ο Σάντσεθ για να προεδρεύσει του σημερινού υπουργικού συμβουλίου

Στη Βαρκελώνη ο Σάντσεθ για να προεδρεύσει του σημερινού υπουργικού συμβουλίου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Σε μεγάλες, αλλά ειρηνικές, διαδηλώσεις κάλεσαν χθες εννέα φυλακισμένοι ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας, με αφορμή τη σημερινή σύγκληση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου στη Βαρκελώνη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα προεδρεύσει του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να ξεπερασθεί η πολιτική κρίση που ξέσπασε με τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλωνία τον Οκτώβριο του 2017. Η πρωτοβουλία αυτή της Βαρκελώνης είχε οδηγήσει τη Μαδρίτη να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να συλλάβει τους επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί σήμερα σε στρατηγικά σημεία της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια πρόληψης ταραχών. Σε επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε χθες, οι εννέα αυτονομιστές ηγέτες αναφέρουν: «Η κυβέρνηση Σάντσεθ θα επιδιώξει να μας προκαλέσει. Θα ήθελαν να φερθούμε βίαια, αλλά δεν θα το επιτύχουν.

Η ισχύς μας βρίσκεται στη διατήρηση της ειρηνικής φύσης των διεκδικήσεών μας».

Τέσσερις από τους έγκλειστους αυτονομιστές ηγέτες, οι Ζόρντι Τουρούλ, Γιοζέπ Ρουλ, Ζόρντι Σάντσες και Ζοακίμ Φορν, ανακοίνωσαν χθες αιφνιδίως ότι διακόπτουν την απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν από τις αρχές Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικαστική δίωξη εις βάρος τους. Η ανακοίνωση της αναστολής της απεργίας πείνας αναμένεται να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ του πρωθυπουργού Σάντσεθ και του ηγέτη της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας και προσκείμενου στο αυτονομιστικό κίνημα, Κιμ Τόρα.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μαδρίτης επισήμανε ότι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα είχε ανεπίσημο χαρακτήρα και μικρή διάρκεια. Η καταλανική κυβέρνηση, από τη μεριά της, εξέφραζε χθες την ελπίδα πως η συνάντηση στη Βαρκελώνη θα έδινε αφορμή για συζήτηση της πολιτικής διάστασης της διένεξης και για αναζήτηση λύσεων στο ζήτημα των κρατούμενων αυτονομιστών ηγετών.

Η στάση του Ισπανού πρωθυπουργού έχει, πάντως, σκληρύνει μετά τις εκλογικές επιτυχίες του ακροδεξιού κόμματος Vox στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας στις 2 Δεκεμβρίου, που προσέφεραν για πρώτη φορά έδρες σε ακροδεξιό κόμμα σε τοπικό Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή