Κίνητρα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Κίνητρα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΔΕΗ με καταγεγραμμένες ζημίες ύψους 300 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2018 θα αναλάβει το κόστος μισθοδοσίας 648 εργαζομένων, αλλά και την τροφοδοσία της μονάδας της Μελίτης με λιγνίτη σε σταθερή τιμή με την ελπίδα ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Αυτό προκύπτει σαφώς από τους όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA) που ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ σε μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ.

Το κείμενο της σύμβασης προβλέπει ότι θα υπάρξει απομείωση της μισθολογικής δαπάνης των μονάδων, η οποία θα γίνει τόσο με μετακίνηση όσων εργαζομένων το επιθυμούν στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ όσο και με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που αποφάσισαν χθες τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών που διατίθενται προς πώληση (Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης). Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι το συνολικό προσωπικό των προς πώληση μονάδων να μην ξεπερνά τα 600 άτομα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, στα μέλη του Δ.Σ. οι επενδυτές έχουν διαμηνύσει ότι για να βγουν οι μονάδες θα πρέπει να λειτουργήσουν η μεν Μελίτη με 120 άτομα, η δε Μεγαλόπολη με 480. Σήμερα στη Μελίτη απασχολούνται 231 εργαζόμενοι, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθούν προς τη ΔΕΗ 111, και στις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης 1.017 εργαζόμενοι, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθούν 537, δηλαδή συνολικά 648 εργαζόμενοι.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης εξασφάλιση των αγοραστών από τη ΔΕΗ σταθερής τιμής για τον λιγνίτη που θα προμηθεύεται η μονάδα της Μελίτης, για όσο διάστημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα των ορυχείων της Βεύης για την τροφοδότησή της. Η τροφοδοσία της Μελίτης σήμερα, λόγω του ότι δεν έχει προχωρήσει το άνοιγμα του ορυχείου της Βεύης, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό με εισαγωγές που κοστίζουν πολύ ακριβά.

Στη σύμβαση υπάρχει επίσης πρόβλεψη ότι οι μονάδες θα απολαμβάνουν ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) ύψους 40.000 ευρώ το μεγαβάτ για διάστημα 6 ετών. Στην περίπτωση που η Κομισιόν εγκρίνει χαμηλότερες τιμές ΑΔΙ, τότε θα μειωθεί αναλόγως και το τίμημα που θα προσφέρουν οι επενδυτές.

Οι όροι είναι ενδεικτικοί της αγωνίας της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για την επιτυχία του διαγωνισμού προκειμένου να απομακρυνθεί το υπαρκτό ενδεχόμενο της υποχρέωσης πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων. Την αγωνία αυτή αποτυπώνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Αναφερόμενος στο θέμα της αποεπένδυσης ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Από την πλευρά της η ΔΕΗ λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και της αποδοτικότητας των αντίστοιχων θυγατρικών της, Μελίτης και Μεγαλόπολης, ενώ κρίσιμη παράμετρος θα είναι η έγκαιρη έγκριση του μηχανισμού των Πιστοποιητικών Διαθεσιμότητας Ισχύος».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι των παραπάνω μέτρων και με στόχο να καταστούν ελκυστικές για τους επενδυτές οι μονάδες είχε προηγηθεί η θεσμοθέτηση της κατάργησης του τέλους λιγνίτη από 1/1/2019.

Το κατά πόσον το λίφτινγκ θα καταφέρει τελικά να καταστήσει ελκυστικές τις μονάδες για τους επενδυτές θα φανεί στις 7 Ιανουαρίου με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή