Παιδικό θέατρο πιο δυνατό κι από τον… Σούπερμαν

Παιδικό θέατρο πιο δυνατό κι από τον… Σούπερμαν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως τα λεγόμενα «διδακτικά» έργα (λογοτεχνικά, θεατρικά, κινηματογραφικά) δεν είναι ακριβώς το φόρτε μου – όχι γιατί ο σκοπός τους δεν με αγγίζει, αλλά επειδή δυστυχώς πολύ συχνά περνούν το σύνορο με τον διδακτισμό.

Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό ομολογώ πως πήγα και στην παιδική παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν», που ανεβάζει η Συντεχνία του Γέλιου, στο Σύγχρονο Θέατρο. Χρειάστηκαν λιγότερο από 10 λεπτά για να καταλάβω πόσο λάθος είχα. Το αυθόρμητο γέλιο μικρών και μεγάλων που άκουγα γύρω μου μέχρι τη λήξη ήταν απλώς η επιβεβαίωση.

Η κωμωδία του Βρετανού Ρόι Κιφτ, διασκευασμένη και σκηνοθετημένη από τον Βασίλη Κουκαλάνι και τον Αντώνη Ρέλλα, έχει για πρωταγωνιστή της έναν ανάπηρο προέφηβο. Ο Αρης μετακομίζει μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του σε νέα γειτονιά, τσουλώντας με το αμαξίδιό του ανάμεσα στα κάθε λογής… προβλήματα. Αναγκάζεται να πάει σε ειδικό σχολείο, μακριά από το σπίτι του, η απλή βόλτα στο σινεμά μπορεί να εξελιχθεί σε περιπέτεια, παιδιά και μεγάλοι τον αντιμετωπίζουν με οίκτο ή κοροϊδία κ.ο.κ. Εκείνος ωστόσο δεν το βάζει κάτω· σε έναν αφιλόξενο κόσμο δίνει το δικό του στίγμα, με σύμμαχο την αγάπη που του προσφέρουν οικογένεια και νέοι φίλοι.

Μια ιστορία που θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δραματική, εξελίσσεται σε γκαζωμένη κωμωδία, πάνω στις δύο ρόδες του αμαξιδίου. Με μπόλικο χιούμορ, που έχει σαν αφετηρία του τον (πάντα ευεργετικό) αυτοσαρκασμό, η παράσταση ψυχαγωγεί παιδιά και συνοδούς, ενώ παράλληλα τους πληροφορεί για ειδικά ζητήματα πάνω στην αναπηρία. Οταν άλλωστε μαθαίνεις περισσότερες λεπτομέρειες για κάτι, είναι πολύ πιθανότερο να σταματήσεις να το φοβάσαι ή να το περιφρονείς. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με την ίδια τη λέξη «ανάπηρος» και τις σύγχρονες υποκριτικές παραλλαγές της. Τις ωραίες ερμηνείες των πρωταγωνιστών πλαισιώνουν πέντε κεφάτα τραγούδια, δημιουργημένα από τον Φοίβο Δεληβοριά.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως η παράσταση αποτελεί συνδημιουργία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και είναι προσβάσιμη σε χρήστες αμαξιδίων και τυφλούς με τους σκύλους-οδηγούς τους. Τις Κυριακές παρέχεται ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, υπέρτιτλοι και κωφούς, καθώς και ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Συνεχίζεται μέχρι 21/4/2019, στις 3 μ.μ., στο Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή