Μήνυση της Alpha για απάτη σχετικά με δύο μισθωτήρια

Μήνυση της Alpha για απάτη σχετικά με δύο μισθωτήρια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του 2016 η Alpha Bank κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για απάτη σχετικά με την ενοικίαση ακινήτων από την ELFE σε δύο συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις, που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή. Το ενδιαφέρον στοιχείο της μηνυτήριας αναφοράς είναι ότι η τράπεζα εκτίμησε τα μισθωτήρια συμβόλαια της ELFE με τις δύο συνδεδεμένες εταιρείες σε 6,6 εκατ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που το πραγματικό μίσθωμα κινήθηκε λίγο πάνω από το 1,2 εκατ. ευρώ.

«Τα ανωτέρω συμφωνηθέντα μισθώματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ουδόλως αντιπροσωπεύουν, ούτε στο ελάχιστο, την εύλογη μισθωτική αξία του όλου βιομηχανικού εξοπλισμού του βιομηχανικού συγκροτήματος, που σύμφωνα με έκθεση της Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. υπολογίζεται σε 6,68 εκατομμύρια ετησίως». Αντί για αυτό το ποσό, το μίσθωμα για τις δύο εταιρείες, όπως προαναφέρθηκε, είναι λίγο πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα καταλήγει λοιπόν στη μηνυτήρια αναφορά της ότι τα δύο συμφωνητικά που ελήφθησαν υπ’ όψιν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας (σ.σ.: διενεργεί μόνο τυπικό έλεγχο στις συμφωνίες) θα πρέπει να ελεγχθούν από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές «ως προς το υποστατό, νόμιμο και βάσιμο αυτών, εάν δηλαδή είναι εικονικά ή όχι και δη αν καλύπτουν ή όχι το εύλογο μίσθωμα, που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος ασκήσεως της όλης επιχειρηματικής-παραγωγικής δραστηριότητας της ELFE και εκμεταλλεύσεως του μηχανολογικού εξοπλισμού της στους νέους φορείς».

Η τράπεζα εμφανίζεται επισπεύδουσα, καθώς η εταιρεία φαίνεται να έχει ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο προς την ίδια, από δικό της δανεισμό αλλά και της Εμπορικής Τράπεζας που απορρόφησε η Alpha, και ο οποίος ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ. Το πιστωτικό ίδρυμα εκφράζει διά του νομικού τμήματός του την ανησυχία ότι η ELFE θα καταστεί αναξιόχρεη με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, αφού θα έχει αποξενωθεί από μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.

Η Alpha Bank ζητεί ακόμα να εξετασθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απάτης, καθώς όταν αναζήτησε με βάση διαταγή πληρωμής τα μισθώματα μέχρι του ποσού των 5,2 εκατ. στους λογαριασμούς της ELFE, δεν τα εντόπισε και η επιχειρηματολογία που προεβλήθη ήταν ότι είχαν προκαταβληθεί για την 20ετή διάρκειά τους! Η τράπεζα αμφισβητεί την ειλικρίνεια των δηλώσεων αυτών και θεωρεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας κατασχέσεως εις χείρας τρίτου (των μισθωμάτων) ενδεικτικό μιας διαδικασίας απέκδυσης της ELFE από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η συγκεκριμένη μήνυση έμεινε στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για περισσότερο από μία διετία και ανεσύρθη μόλις πρόσφατα. Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επέκρινε την αντιπολίτευση διότι δεν τον είχε ενημερώσει νωρίτερα για να ασχοληθεί με την τύχη της μήνυσης. Κατά πληροφορίες της «Κ», και η ELFE κινήθηκε δικαστικά κατά της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή