Αγνόησε και τους πιο στενούς συνεργάτες του

Αγνόησε και τους πιο στενούς συνεργάτες του

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου διηύρυνε την αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία. «Στόχος της παρουσίας τους εκεί δεν είναι μόνο η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και η εξασφάλιση της αποχώρησης των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία». Οι δηλώσεις του ερμηνεύτηκαν τότε ως η επίσημη έκφραση της αμερικανικής πολιτικής.

Μόνο που δεν ήταν, κι αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά στη χαώδη διακυβέρνηση Τραμπ. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος «άδειασε» τον συνεργάτη του και διέταξε την αποχώρηση των 2.000 στρατιωτών μας σε 30 ημέρες. Αυτή η αιφνιδιαστική και επικίνδυνη απόφαση, αποσπασμένη από οποιοδήποτε στρατηγικό περιεχόμενο, έσπειρε αβεβαιότητα για τη δέσμευση της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, την επιθυμία της να παίζει ηγετικό ρόλο στον κόσμο και τον ρόλο του κ. Τραμπ ως αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

Στέλνοντας αντιφατικές διαταγές στους στρατιώτες που βρίσκονται στο πεδίο μάχης, ο κ. Τραμπ και η κυβέρνησή του όχι απλώς εξασθενίζουν το ηθικό τους και υπονομεύουν σύμμαχες δυνάμεις, όπως εκείνες των Κούρδων της Συρίας, αλλά δημιουργούν και τον κίνδυνο να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν Αμερικανοί στρατιώτες για στόχους που έχουν ήδη εγκαταλειφθεί από τους ηγέτες τους. Ακόμη και ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Τραμπ ανησύχησαν. «Είναι μεγάλο, χονδροειδές λάθος», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο. «Κεραυνοβολημένος» δήλωσε ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ. Μάλιστα, ζήτησε να ασχοληθεί το Κογκρέσο με την κατάσταση που προέκυψε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα. Ακόμη και την περασμένη Δευτέρα, ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Μέση Ανατολή, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν στη Συρία μέχρις ότου ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος και υπάρξει πολιτική λύση στον συριακό εμφύλιο. Αλλά την Τετάρτη, ο Τραμπ βραχυκύκλωσε τον Τζέφρι και τα αμερικανικά συμφέροντα με ένα μήνυμα στο Twitter: «Νικήσαμε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που ήταν ο μόνος λόγος για να βρισκόμαστε εκεί στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ». Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει σκεφτεί τις επιπτώσεις της κίνησής του, η οποία αποτελεί δώρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους θα είναι, πιθανότατα, τα κουρδικά στρατεύματα που εφοδιάστηκαν από τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει νέα εκστρατεία εναντίον τους. Ο κ. Τραμπ συζήτησε με τον Ερντογάν την απόφασή του για αποχώρηση από τη Συρία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους. Ανήσυχο είναι και το Ισραήλ, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει την ισχυρή στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία, αλλά και η Ιορδανία, που επωμίζεται μεγάλο βάρος από τους Σύρους πρόσφυγες.

Δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς αν ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε μια θεαματική κίνηση για να αποσπάσει την προσοχή από τις έρευνες για ποινικές υποθέσεις που τον εμπλέκουν. Θα ήταν το χειρότερο για έναν αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων που έχει ορκιστεί να προστατεύει το έθνος και να τιμάει τους ενστόλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή