Rolling Stone: Τα 25 καλύτερα χριστουγεννιάτικα μουσικά άλμπουμ

Rolling Stone: Τα 25 καλύτερα χριστουγεννιάτικα μουσικά άλμπουμ

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 25 καλύτερα μουσικά άλμπουμ όλων των εποχών για τα φετινά Χριστούγεννα προτείνει το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone.

1. Στην κορυφή της λίστας το Rolling Stone τοποθετεί το «A Christmas Gift For You From Phil Spector» του 1963, το οποίο μάλιστα  βρίσκεται στη 142η θέση της λίστας του περιοδικού με τα 500 καλύτερα άλμποτυν όλων των εποχών. 

2. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Βασιλιάς της «Ροκ εν Ρολ» Ελβις Πρίσλεϊ με το άλμπουμ «Elvis' Christmas Album», του 1957. Παρά τις προσπάθειες του Ίρβινγκ Μπερλίν, συνθέτη του «White Christmas» να απαγορευτεί η ραδιοφωνική μετάδοσή με το επιχείρημα ότι η ερμηνεία του Ελβις ήταν σκανδαλιστική, το άλμπουμ βρισκόταν για έναν ολόκληρο μήνα στην κορυφή του Billboard.  Σύμφωνα με το αμερικανικό μουσικό περιοδικό, το άλμπουμ έχει πουλήσει σχεδόν 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε διάφορα μέσα, όπως βινύλιο, κασέτα, cd. 

3. To «James Brown's Funky Christmas» του 1995 έρχεται να καταλάβει την τρίτη θέση στη λίστα του Rolling Stone, το οποίο κάνει λόγο για μια «φανταστική συλλογή», η οποία αποτελείται από τις καλύτερες ηχογραφήσεις τραγουδιών που συμπεριλαμβάνονται στα τρια διαφορετικά χριστουγεννιάτικα άλμπουμ που είχε κάνει ο Τζέιμς Μπράουν κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Πρόκειται για τα «James Brown Sings Christmas Songs» (1966), «A Soulful Christmas» (1968) και «Hey America It's Christmas» (1970).

4. H δροσερή και χαλαρή τζαζ της Δυτικής Ακτής, με το τρίο Vince Guaraldi και το «A Charlie Brown Christmas» του 1965 κατακτά δικαιωματικά μια θέση στη χριστουγεννιάτικη λίστα. Αν και όπως αναφέρει το περιοδικό είναι κάπως ειρωνικό το γεγονός ότι η μουσική που είναι σχεδιασμένη για να διαφημίσει την πολυτελή ζωής της Καλιφόρνια, να φτάσει  να συσχετίζεται με τα χαμηλότερα εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. 

5. To top 5 κλέινει με το «A Motown Christmas» του 1973. Πρόκειται για την «πιο αξιολάτρευτη στιγμή της χριστουγεννιάτικης ποπ μουσικής» σύμφωνα με το Rolling Stone. Miracles, Supremes, Jacksons (ο Μάικλ Τζάκσον και τα αδέρφια του), Temptations, Marvin Gaye και Stevie Wonder σε ένα άλμπουμ. 

6. Ζεστασιά και κέφι από τον Λούις Αρμστρονγκ σε μια συλλογή συνθέσεων του στο «Louis Armstrong and Friends “The Best of Christmas Songs”». Μαζί του, οι Ντιουκ Έλινγκτον, Ντάινα Ουάσινγκτον, Μελ Τόρμε, Λένα Χορν και Ζατ Σάτσμο. 

7. Χριστουγεννιάτικο πάρτι με τους The Beach Boys στο «Beach Boys' Christmas Album» του 1964 βρίσκεται στη 7η θέση της λίστας. Από τα έξι original κομμάτια του δίσκου το περιοδικό ξεχωρίζει το «Santa's Beard» για το σκοτεινό χιούμορ του, ενώ σημειώνει ότι ο υπόλοιπος δίσκος αναμιγνύει πιο ευχάριστες μελωδίες, όπως το  «Little Saint Nick». Παράλληλα, ξεχωρίζει το ευχάριστο τζαζ πείραμα του «Frosty the Snowman» αλλά και την  ορχηστρική εκδοχή των «White Christmas» και «Blue Christmas». 

8. «Ο,τι είναι ο Χριστός για τα Χριστούγεννα είναι ο Bing Crosby για την χριστουγεννιάτικη μουσική», γράφει χαρακτηριστικά το Rolling Stone και τοποθετεί τον Ιρλανδό τραγουδιστή στην 8η θέση με το «White Christmas» του 1986 που αποτελεί την εμπλουτισμένη έκδοση του «Merry Christmas» του 1945. Η αισθηματική έκδοση της μπαλάντας του 1941 «White Christmas» του Ίρβινγκ Μπερλίν πούλησε 50 εκατ. αντίτυπα. 

9.Το «Soul Christmas» του 1968, το καλύτερο χριστουγεννιάτικο ροκ εν ρολ άλμπουμ της δισκογραφικής Atlantic Records κατακτά την ένατη θέση εξαιτίας της φανταστικής συνεργασίας των Ότις Ρέντινγκ, Κάρλα Τόμας, Κλάρενς Κάρτερ. «Εμεινε πιστό στην παράδοση κάνοντας ωστόσο μια στροφή σε νέους ήχους και διατηρεί την απόλυτη ισορροπία», γράφει το Rolling Stone.

10. Τη δεκάδα κλείνει η θρυλική Έλα Φιτζέραλντ, η οποία το καλοκαίρι του 1960 ηχογραφεί με μια ορχήστρα υπό την μπαγκέτα του Φρανκ Ντε Βολ το «Ella Wishes You A Swinging Christmas». Η Πρώτη Κυρία της Τζαζ σουϊγκάρει στο «Jingle Bells» και σε τραγούδια όπως τα «Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!» και «Winter Wonderland» η φωνή της φτάνει στα αστέρια.

11. To «Pretty Paper» του 1963 είναι ένα ακόμη άλμπουμ που ξεχώρισε το Rolling Stone κυρίως για το ομώνυμο τραγούδι, αναγνωρίσιμο για την επιτυχία του έκανε όταν το πρωτογτραγούδησε ο Roy Orbinson, καθώς ο Willie Nelson δίνει τη δική του εκδοχή δεκαέξι χρόνια αργότεραστο πρώτο του άλμπουμ με παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη μουσική.

12. To 1965, οι The Ventures δίνουν ροκ εκδοχές του '60 κλασικών χριστουγεννιάτικων. Στο «The Ventures' Christmas Album».

13. Το πρώτο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του σπουδαιότερου Αμερικανού τραγουδιστή του 20ού αιώνα, αλλά και συμβολική μορφή της αμερικανικής κουλτούρας, Φρανκ Σινάτρα, το «A Jolly Christmas From Frank Sinatra» του 1957 καταλαμβάνει την 13η θέση της λίστας του μουσικού περιοδικού.

14. Το 1987, ο τιτάνας της δισκογραφικής βιομηχανίας Τζίμι Άιβαϊν οργάνωσε αυτό το all-star άλμπουμ για τους Παραολυμπιακούς ης χρονιάς. Το «A Very Special Christmas» με τους U2, Μπρους Σπρινγκστίν, Pretenders κ.α. μπαίνει δικαιωματικά στη λίστα με τα κορυφαία χριστουγεννιάτικα άλμπουμ. 

15. Το 2003 και εις μνήμην του Τζόνι Κας, η Sony Legacy συγκέντρωσε σε ένα άλμπουμ, στο «Christmas With Johnny Cash», τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ηχογράφησε ο «κορυφαίος κάντρι μουσικός» την περίοδο 1962 έως 1980.

16. Ένα εκατομμύριο δισκάκια πούλησε, το 1978, το «Christmas Portrait» των Carpenters. To 1984, οι ίδιοι κυκλοφόρησαν το «Christmas Collection». Το τελευταίο τους χριστουγεννιάτικο εγχείρημα μπήκε στη λίστα του Rolling Stone. 

17. Η δισκογραφική Death Row Records έκανε αίσθηση όταν εμφανίστηκε το 1991. Πέντε χρόνια αργότερα, ηχογραφήθηκε το «Christmas on Death Row» και το μουσικό περιοδικό, το συστήνει ανεπιφύλακτα.

18. Λίγο πριν κλείσει η 20άδα του Rolling Stone, οι She & Him, δηλαδή η Zooey Deschanel και ο M. Ward μπαίνουν στη λίστα με το «A She & Him Christmas» του 2011, το πρώτο σύγχρονο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ που καταφέρνει να ξεχωρίσει το αμερικανικό περιοδικό. 

19. Ακολουθεί το funky άλμπουμ «Cee Lo's Magic Moment» του 2012 του Cee Lo, ένας από τους πιο οικουμενικούς χριστουγεννιάτικους δίσκους, κατά το περιοδικό. 

20. Το 1996, το άλμπουμ «New Wave Christmas: Just Can't Get Enough» κλείνει την κορυφαία εικοσάδα. Ξεχωρίζουν το «Fairy Tale of New York» από τους The Pogues και την Kristy MacCall και το «2000 Miles» των Pretenders. 

21. Μπομπ Ντίλαν και «Christmas in the Heart» του 2009, και το 34ο άλμπουμ του. Με τη βοήθεια του Ντέιβιντ Χιντάλγκο των Los Lobos και του κιθαρίστα Φιλ Άπτσερτς, τραγουδά με αληθινή νοσταλγία. 

22.  Ο indie-pop τραγουδοποιός Sufjan Stevens ερμηνεύει μαζί με δικά του και κλασικά κομμάτια στο «Songs for Christmas» του 2006. 

23. Το «Jacob Miller, “Natty Christmas”» ηχογραφήθηκε το 1978 από τον φρόντμαν των Inner Circle, δυο χρόνια πριν από τον θάνατό του. 

24. Τα κάλαντα από τη χορωδία New York Latvian Concert Choir τοποθετούνται στην προτελευταία θέση του Rollind Stone με το «Christmas Joy in Latvia – Latvian Christmas Cantatas». Το άλμπουμ με την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη μουσική κυκλοφόρησε το 2012. 

25. Αν υπάρχει κάτι που λείπει στην παράδοση εκατονταετηρίδων όσον αφορά τη χριστουγεννιάτικη μουσική, αυτό είναι η ειρωνεία. Για να τη συναντήσουμε, αναζητάμε το άλμπουμ του 2008, «Weezer, “A Weezer Christmas”», υποστηρίζει το περιοδικό.

Με πληροφορίες από Rolling Stone, ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή