Τσαβούσογλου: Το συντομότερο δυνατόν η στρατιωτική επιχείρηση στον Ευφράτη

Τσαβούσογλου: Το συντομότερο δυνατόν η στρατιωτική επιχείρηση στον Ευφράτη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιχειρήσει στρατιωτικά στα ανατολικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet έρχεται ώρες μετά την ανακοίνωση εκπροσώπου του προέδρου της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αντιπροσωπεία Αμερικανικών αξιωματικών θα επισκεφτούν αυτή την εβδομάδα την Αγκυρα για να συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους με θέμα συνομιλιών το συντονισμό στη Συρία.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Αγκυρα ότι ο συντονισμός Τουρκίας – ΗΠΑ στη Συρία δεν περιορίζεται σε στρατιωτικό επίπεδο.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πλήρη αποχώρηση από τη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα η Τουρκία να καθυστερήσει τα σχέδιά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν την Κυριακή να συντονιστούν προκειμένου να μην δημιουργηθεί κενό εξουσίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Συμφωνία για οδικό χάρτη της Μάνμπιτζ

Παράλληλα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους για τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ ως την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Βάσει του οδικού χάρτη για την Μάνμπιτζ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να υπάρξει πλήρης αποχώρηση των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τη YPG τρομοκρατική οργάνωση. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «δεν θα ωφελήσει κανέναν να παραμείνει η Γαλλία στη Συρία για να προστατεύσει την YPG». 

Ο Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συζητήσει τη διαδικασία αποχώρησης τις επόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή