Φραστικά πυρά μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας

Φραστικά πυρά μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κενό που αφήνει η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία πυροδοτεί μια οξεία, αν και προς το παρόν μόνο φραστική, σύγκρουση μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, του Ισραήλ και της Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν είναι η φωνή των καταπιεσμένων και εσύ (ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου) είσαι η φωνή των καταπιεστών», δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για «κρατική τρομοκρατία» εις βάρος των Παλαιστινίων. Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου εξαπέλυσε δριμύ κατηγορητήριο κατά του Ερντογάν με οργισμένη ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκείνος που έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, που έχει καταπατήσει τα κουρδικά εδάφη και σφαγιάζει αμάχους στο Αφρίν, δεν μπορεί να μας κάνει κηρύγματα για αξίες και ηθική», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Η υποστήριξη του Ισραήλ στους Κούρδους είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επιδείνωσης των σχέσεών του με την Τουρκία.

Χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε να ανεβάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα την ένταση με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο Νετανιάχου όσο και η κουρδική αποσχιστική οργάνωση ΡΚΚ είναι «δολοφόνοι παιδιών». Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τυνήσιο ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Ο Νετανιάχου φαίνεται αρκετά διαταραγμένος τελευταία, καθώς καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να διαιρέσει τη Συρία», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ προσπάθησε να διχοτομήσει τη συριακή επικράτεια μέσω της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή