ΗΠΑ: «Εναν πόλεμο την ημέρα» διεξάγει ο πρόεδρος στον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: «Εναν πόλεμο την ημέρα» διεξάγει ο πρόεδρος στον Λευκό Οίκο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και δύο χρόνια, ο πρόεδρος Τραμπ διεξάγει πόλεμο κατά της κυβέρνησής του, εκφράζοντας την πεποίθησή του σε συσκέψεις στον Λευκό Οίκο ότι οι συνεργάτες του είναι ανόητοι. Οργισμένος που αυτοί αντιστέκονται στις επιθυμίες του, ο Τραμπ αδυνατεί να κρύψει την οργή του όταν πληροφορείται ότι δεν δικαιούται να πράττει ό,τι θέλει, νιώθοντας ότι οι σύμβουλοί του τον υπονομεύουν κρυφά.

Σήμερα, ο πρόεδρος, ο οποίος είχε κάποτε δηλώσει ότι είναι ο μόνος ικανός να «διορθώσει το σύστημα», βρίσκεται αντιμέτωπος με δίνη σκανδάλων, διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, υποχώρηση του χρηματιστηρίου, αιφνίδια αποχώρηση στρατευμάτων και την παραίτηση του υπουργού Αμυνας. Στην αρχή του τρίτου χρόνου της θητείας του, ο Τραμπ έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Περνάει περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, ενώ άνθρωποι του περιβάλλοντός του κάνουν λόγο για άνθρωπο σε βαθιά κατάθλιψη.

Η εικόνα του Τραμπ, που προκύπτει από συζητήσεις με περισσότερους από 30 αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, είναι αυτή ενός προέδρου με έντονες συναισθηματικές αμφιταλαντεύσεις, έτοιμου να αγνοήσει τις επιθυμίες ιστορικών συμμάχων και απασχολημένου με τις αντιπαραθέσεις στον στενό του κύκλο. Οσο ταραγμένη και εάν υπήρξε η ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας Τραμπ, τα πράγματα απειλούν να γίνουν πολύ χειρότερα.

Παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του, ο Τραμπ ίσως να θεωρεί συμφέρουσα μια πολιτική αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς στην επερχόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, μόνη ικανή να οδηγήσει σε συσπείρωση τους Ρεπουμπλικανούς γύρω από το πρόσωπο του προέδρου.

Δυσοίωνα τα νέα

Ο Τραμπ συνεχίζει να αντιμετωπίζει την προεδρία μέσα από το πρίσμα τηλεοπτικού παρουσιαστή, ενώ το δίκτυο Fox «παίζει» στις οθόνες του Λευκού Οίκου από τις εννέα το πρωί. Παρότι τα νέα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα –ακόμη και στο δίκτυο Fox– ο Τραμπ δεν εκφράζει πάντως ανησυχία για το προσωπικό του πολιτικό μέλλον, στρέφοντας τα βέλη του αποκλειστικά εναντίον όσων πρώην συνεργατών του θεωρεί ενόχους για «προδοσία».

Πρόσφατα, ο Τραμπ άρχισε να αναπολεί τις ευτυχισμένες στιγμές της υποψηφιότητας και της εκλογικής του νίκης το 2016. Οι αισιόδοξες στιγμές, όμως, είναι πολύ λίγες και οι ημέρες του προέδρου είναι πια γεμάτες αντιπαραθέσεις και οργή.

«Ο Ρεξ Τίλερσον και ο Τζέιμς Μάτις ήταν δύο από τους πλέον αξιόλογους υπουργούς της κυβέρνησης. Εργάστηκαν σκληρά για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για την Αμερική, ενώ ήταν απόλυτα ειλικρινείς με τον πρόεδρο Τραμπ. Προσπαθώ να καταλάβω πού θα φθάσει αυτή η κατάσταση.

Ο σεβασμός για το προεδρικό αξίωμα περιορίζεται συνεχώς. Μήπως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στην αμερικανική πολιτική σκηνή;» αναρωτιέται ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Στιβ Γκόλντσταϊν, ο οποίος υπηρέτησε υπό τον παραιτηθέντα πλέον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή