Ενα μάθημα από το Μάτι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύριος που έχω απέναντί μου έζησε την 23η Ιουλίου την κόλαση στο Μάτι από πρώτο χέρι: ηλικιωμένος, ζει σήμερα χάρη στην ταχύτητα και την ψυχραιμία της κόρης του που έκανε οτιδήποτε ήταν δυνατό. O ίδιος παρέμεινε στη θάλασσα πολλές ώρες, μάλιστα βοήθησε συνανθρώπους του μέσα στη θάλασσα να διατηρήσουν το ηθικό τους χάρη στο χιούμορ και την έμφυτη αισιοδοξία του. Την ώρα που το «θαύμα της φύσεως», όπως αποκαλούσε τον αγαπημένο τους τόπο παραθερισμού, το Μάτι, αφανιζόταν μπροστά στα μάτια του και ο ήχος των εκρήξεων από τα φλεγόμενα αυτοκίνητα δημιουργούσε ένα σκηνικό Αποκάλυψης, ο άνθρωπος αυτός που έζησε την Κατοχή και τον Εμφύλιο έδινε κουράγιο σε πολύ νεότερους ή σε λιγότερο τυχερούς.

Σήμερα, ακόμα κι αν τα μαντάτα δεν είναι πάντα καλά, αυτός επιμένει να βλέπει το αύριο. «Αυτό που δεν έχει βγει προς τα έξω και δεν έχει καλυφθεί επαρκώς από εσάς τους δημοσιογράφους είναι το πνεύμα αλληλεγγύης και δημιουργίας που συναντά κανείς σήμερα στο Μάτι, η πίστη στην επόμενη ημέρα και στην αναγέννηση του τόπου». Τον άκουγα με κάποια δυσπιστία, μολυσμένος κι εγώ από την έμφυτη ελληνική καχυποψία που σε υπνωτίζει με το ύπουλο τοξικό της δηλητήριο. Και οι ευθύνες; Και ο κόσμος που χάθηκε τόσο άδικα; Ετσι απλά θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά επειδή ο σεβάσμιος κύριος που μου μιλάει γεννήθηκε αισιόδοξος;

Ωστόσο, όσο μιλούσαμε καταλάβαινα. Προέρχεται από έναν διαφορετικό «κόσμο» κι εγώ προέρχομαι από έναν άλλο. Ανήκει σε μια γενιά που έστησε την Ελλάδα στα πόδια της ύστερα από μια «γεμάτη» δεκαετία πολέμου και αλληλοσπαραγμού. Ανήκω σε μια γενιά που είναι καθημερινά εκτεθειμένη στο τοξικό περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που ο μόνος αγώνας που έχει δώσει είναι για μια καλύτερη δυνατή προσφορά στο booking.com.

«Το Μάτι θα γίνει όπως ήταν και ακόμα καλύτερο», επιμένει. «Ολα καλά, λοιπόν;», τον ρώτησα.

«Οχι. Πάντα θα υπάρχουν οι επαγγελματίες “γκρινιάρηδες”, που πάντα θα κοιτάνε τι δεν έκανε σωστά το κράτος ή ο γείτονας, αλλά ποτέ τι έκαναν ή τι δεν έκαναν οι ίδιοι. Θα προχωρήσουμε και χωρίς αυτούς»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή