Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τραμπ στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τραμπ στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίωρη επίσκεψη – έκπληξη στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ έκανε απόψε το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος μάλιστα από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια. 

Αφού αντάλλαξε ευχές με το διοικητικό και στρατιωτικό προσωπικό της αμερικανικής βάσης αλ Ασάντ, δυτικά της Βαγδάτης, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει σχέδια να αποσύρει από το Ιράκ τον αμερικανικό στρατό, όπως αποφάσισε πρόσφατα με τη Συρία. «Νομίζω ότι πολύς κόσμος θα αρχίσει να έρχεται προς τον δικό μου τρόπο σκέψης. Είναι καιρός για εμάς να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας», δήλωσε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

.@FLOTUS Melania and I were honored to visit our incredible troops at Al Asad Air Base in Iraq. GOD BLESS THE U.S.A.! pic.twitter.com/rDlhITDvm1

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 26, 2018

Αντιθέτως, «θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Ιράκ σαν βάση, αν θελήσουμε να κάνουμε κάτι στη Συρία» όπως είπε χαρακτηριστικά. Η βάση, που βρίσκεται στην επαρχία Άνμπαρ, έγινε μία από τις πιο σημαντικές βάσεις για τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ επέστρεψαν στο Ιράκ το 2014, η βάση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος λόγω της θέσης της.

President Trump and the First Lady traveled to Iraq late on Christmas night to visit with our troops and Senior Military leadership to thank them for their service, their success, and their sacrifice and to wish them a Merry Christmas. pic.twitter.com/s2hntnRwpw

— Sarah Sanders (@PressSec) December 26, 2018

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός πρόεδρος  θα σταματήσει και σε αμερικανική βάση στην Γερμανία, στην πτήση της επιστροφής στην Ουάσινγκτον.

Από το Ιράκ, ο Τραμπ δήλωσε ότι  είναι έτοιμος να περιμένει όσο χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους ώστε να κατασκευάσει τον φράχτη που επιθυμεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, μια απαίτηση που έχει οδηγήσει σε μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το οποίο διανύει τώρα την πέμπτη ημέρα του.

Επίσης, επέρριψε την ευθύνη για το κλείσιμο στη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, η οποία αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου.

«Η Νάνσι κάνει κουμάντο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αντίθεσή της στο αίτημά του για τη χρηματοδότηση του φράχτη συνδέεται με την ανάγκη της Πελόζι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να εκλεγεί.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή