Τα θλιβερά Χριστούγεννα στο Αρμπίν της Συρίας

Τα θλιβερά Χριστούγεννα στο Αρμπίν της Συρίας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επτά χρόνια του πολέμου στη Συρία, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Αρμπίν, εκατομμύρια πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς και σχεδόν όλοι οι Χριστιανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για να γλιτώσουν από τους τζαχαντιστές του ισλαμικού Κράτους.

Μέσα σε όλες τις καταστροφές που έγιναν στην πόλη, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η μοναδική χριστιανική εκκλησία του Αρμπίν , ερειπώθηκε. 

 Αν και από τον περασμένο Απρίλιο, που ο κυβερνητικός στρατός επανέκτησε τον έλεγχό της, έχει επιστρέψει κάπως η ηρεμία στην πόλη, η ατμόσφαιρα θλίψης απλώνεται πάνω από το Αρμπίν τις ημέρες  των Χριστουγέννων. 

«Δεν γίνονται γιορτές εδώ» δήλωσε ο  Ναμπίλ αλ Ας, ο οποίος εγκατέλειψε την πόλη το 2012 αλλά ξαναγύρισε πρόσφατα στο σπίτι του.

«Τα σπίτια των Χριστιανών καταστράφηκαν, όπως και η εκκλησιά τους» λέει. «Δεν υπάρχει ούτε μια εικόνα Αγίων, είτε εκλάπησαν, είτε κάηκαν, βρήκαμε σπασμένους σταυρούς. Η αποκατάσταση της εκκλησίας – που χτίστηκε το 1873 – θα κρατήσει πολύ χρόνο, θα χρειαστούν πολλά χρήματα και κόπος».

Πριν από τον πόλεμο στο Αρμπίν ζούσαν 3000 Χριστιανοί. Πλέον, μόνο 5 Χριστιανοί έρχονται τακτικά στην πόλη. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στη Δαμασκό, η οποία έχει στολιστεί γιορτινά.

Ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι στημένο στην πλατεία Αμπασιγίν, ενώ φωτάκια και γιρλάντες δίνουν στα σπίτια της χριστιανικής συνοικίας Αλ Κάσσα, στην ανατολική Δαμασκό, χριστουγεννιάτικο χρώμα.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή