Δεν άντεξε τις πολλές ερωτήσεις η ψηφιακή βοηθός της Amazon – «Κράσαρε» τα Χριστούγεννα

Δεν άντεξε τις πολλές ερωτήσεις η ψηφιακή βοηθός της Amazon – «Κράσαρε» τα Χριστούγεννα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψηφιακή προσωπική βοηθός Alexa της Amazon κατέρρευσε για ένα διάστημα τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα χιλιάδες χρήστες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης να μην παίρνουν απάντηση στα ερωτήματα και στα αιτήματά τους.

Οι συσκευές της Amazon με τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες ενσωματώνουν την «έξυπνη» φωνή της Alexa, ήσαν ανάμεσα στα «μπεστ-σέλερ» της φετινής εορταστικής περιόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, ιδίως τα «έξυπνα» ηχεία Echo και Echo Dot.

Όμως, η προσθήκη πολλών νέων χρηστών που για πρώτη φορά ρύθμισαν και σχεδόν ταυτόχρονα προσπάθησαν να συνομιλήσουν με την Alexa μέσα στα Χριστούγεννα, υπερφόρτωσε τους υπολογιστές-εξυπηρετητές (servers) της Amazon, με συνέπεια η Alexa να «κρασάρει» και, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», να δίνει σε μερικούς χρήστες όχι και τόσο έξυπνες απαντήσεις του τύπου «Με συγχωρείτε, έχω πρόβλημα να σας καταλάβω αυτή τη στιγμή».

Η Amazon είχε διαφημίσει ότι η Alexa, χάρη σε μια νέα αναβάθμιση ειδικά για τις γιορτές, μπορεί τραγουδήσει κάλαντα, να πει χριστουγεννιάτικες ιστορίες, να δώσει χριστουγεννιάτικες συνταγές και να απαντήσει αν πιστεύει στον 'Αγιο Βασίλη.

Όμως ορισμένοι χρήστες αδυνατούσαν να ακούσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όταν έδιναν τη σχετική εντολή στην Alexa, ούτε μπορούσαν να ακούσουν κάποια συνταγή που ήθελαν για το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Όπως σχολίασε ένας χρήστης στο Twitter, «πολύ ωραία μέρα για να καταρρεύσει η Alexa!»

Η Alexa στέλνει τις φωνητικές εντολές -που οι χρήστες δίνουν μέσω ενός ηχείου Echo ή άλλης «έξυπνης» συσκευής- σε κεντρικούς υπολογιστές της Amazon, οι οποίοι αναλαμβάνουν να καταλάβουν το κάθε μήνυμα και να ανταποκριθούν ανάλογα. Έτσι, η Alexa στη συσκευή του χρήστη μπορεί να δώσει την απάντηση σε μια ερώτηση, να ανάψει ή να κλείσει τα φώτα του σπιτιού (αρκεί και αυτό να είναι «έξυπνο»), να παίξει την επιθυμητή μουσική ή ό,τι άλλο.

Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόβλημα, που περιορίστηκε στην Ευρώπη, αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτό λύθηκε μετά από μερικές ώρες. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την αιτία του προβλήματος ή πώς αυτό διορθώθηκε. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Alexa αντιμετωπίζει προβλήματα αδυναμίας εξυπηρέτησης των χρηστών, καθώς παρόμοιες προσωρινές διακοπές είχαν παρουσιασθεί φέτος τον Μάρτιο και το Σεπτέμβριο.

Η Ευρώπη αποτελεί μια συνεχώς ανερχόμενη αγορά για την Amazon, η οποία το καλοκαίρι κυκλοφόρησε τα έξυπνα ηχεία της με την Alexa στην Ιταλία και στην Ισπανία, ενώ είχαν προηγηθεί η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιρλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή