Ενας γιατρός ανασυνθέτει την Ιστορία

Ενας γιατρός ανασυνθέτει την Ιστορία

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΩΤΗΣ ΒΛΑΣΤΟΣ

Η ανατομία του κύματος

εκδ. Μικρή Αρκτος

σελ. 268

Eνας Ινδός σιδεράς εύχεται οι μέρες του να είχαν κάτι από τη λάμψη των νυχτερινών του ονείρων. Μια νεαρή γυναίκα αψηφά τα στερεότυπα και σπουδάζει ιατρική στην Αλεξάνδρεια του 4ου π.Χ. αιώνα. Μια νυχτερινή νοσοκόμα συντροφεύει τον Κίρκεγκορ τις τελευταίες ώρες της ζωής του. Ενας καλόγερος εγκαταλείπει τη Χερσόνησο της Κριμαίας εν μέσω της επιδημίας πανώλης του 14ου αιώνα. Δύο Κινέζοι αστροναύτες αναλαμβάνουν μια αποστολή με στόχο τη σωτηρία της ανθρωπότητας γύρω στο 3000 μ.Χ.: Υπερβαίνοντας τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς, καταργώντας το όριο ανάμεσα στην ιστορική πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, τα διηγήματα του Φώτη Βλαστού μεταφέρουν τον αναγνώστη από τη Μεσοποταμία των αρχών της δεύτερης χιλιετίας μ.Χ. έως την Ισπανιόλα στα χρόνια του αποικισμού της Αμερικής, και από τις ίντριγκες στην αυτοκρατορική αυλή της Ρώμης έως τον αστερισμό της Τρόπιδος στο μακρινό μέλλον.

Αντλώντας από τις επιστημονικές του γνώσεις, τα ποικίλα αναγνώσματα και τη ζωηρή φαντασία του, ο συγγραφέας και γιατρός συνθέτει ένα σύμπαν γεμάτο συμπτώσεις που σχεδόν δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Αν η μεγαλύτερη πρόκληση συνίσταται στο να εντοπίσεις τις κρυφές συνδέσεις που ενώνουν τις ιστορίες μεταξύ τους, ακόμα πιο δύσκολο είναι να παραδεχτείς πως όλοι αυτοί οι περίπλοκοι, συχνά αινιγματικοί χαρακτήρες δεν θα συναντήσουν ποτέ ο ένας τον άλλο.

Ο Ασσύριος βασιλιάς Αντάντ-Νισαρί Γ΄ ανακαλύπτει τυχαία τον «μαγικό» κρύσταλλο που μεγεθύνει τα μακρινά πράγματα, επιτρέποντας στα μυωπικά του μάτια να διακρίνουν τα όρια της επικράτειάς του. Σχεδόν τρεις χιλιετίες αργότερα, ένας Αγγλος περιηγητής και ανασκαφέας εντοπίζει ένα επεξεργασμένο κομμάτι γυαλί στο νοτιοανατολικό άκρο του λόφου της Νιμρούντ, στο σημερινό Ιράκ. Στο μεταξύ, ο μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός ο Χασάν Ιμπν αλ Χάιθαμ έχει από καιρό εγκαταλείψει τη Βασόρα της Μεσοποταμίας για να εγκατασταθεί στο Κάιρο, όπου πρόκειται να γράψει το περίφημο «Βιβλίο της Οπτικής» ανοίγοντας τον δρόμο για τους σύγχρονους φυσικούς και θα κερδίσει τον τίτλο «Δεύτερος Πτολεμαίος».

Ομως για να καταφέρει να γλιτώσει από το μένος του χαλίφη, που του είχε αναθέσει το ακατόρθωτο εγχείρημα να ελέγξει τις πλημμύρες του Νείλου, για ένα διάστημα είναι αναγκασμένος να παραστήσει τον τρελό. Κάπου αλλού στον χώρο και τον χρόνο, ένας Ρώσος μηδενιστής ετοιμάζεται να δολοφονήσει έναν συνταγματάρχη, χωρίς να γνωρίζει για τις πέτρες που σχηματίζονται στα δικά του νεφρά και πρόκειται να ανατρέψουν τα σχέδιά του. Ο ρόλος των νεφρών είναι πολύ σημαντικός, πληροφορεί τον Κινέζο ευγενή Λιου Τζεν ένας βαρκάρης γύρω στα τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα. Αρκετούς αιώνες αργότερα, ηλικιωμένη ηγουμένη του Αββαείου της Ταρτ, στη Βουργουνδία, αναστατώνεται από μια παρατήρηση ενός Αραβα γιατρού, ο οποίος αναγνωρίζει τα συμπτώματα του διαβήτη παρότι δεν διαθέτει τα μέσα για να τον θεραπεύσει.

Υπαρξιακά ερωτήματα

Και οι ιστορίες διαδέχονται η μία την άλλη σαν όνειρα, ωθώντας τον αναγνώστη να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τους ήρωες, που συχνά είναι υπαρκτά πρόσωπα, τις εποχές τους ή ακόμα και τις παθήσεις τους. Ταυτόχρονα, εγείρουν βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, τον φόβο όσων δεν γνωρίζουμε και το τίμημα που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας: ένας σοφός δάσκαλος στην Αίγυπτο των Πτολεμαίων μετατρέπει ανθρώπους σε πειραματόζωα για να εντοπίσει την «έδρα της ψυχής». Ο Ελληνας φιλόσοφος Λεύκιππος αναγνωρίζει ότι πάσχει «από μια διαταραχή του χρόνου», μια «ξαφνική επιτάχυνση που συσκοτίζει τη συνείδηση» και τον βυθίζει «σε μια κατάσταση ασυνειδησίας».

Και σε μια δυστοπική εκδοχή του μέλλοντος, ένας 129χρονος επιστήμονας αποφασίζει να πεθάνει αντί να υποστεί άλλη μία θεραπεία «γονιδιακής επιδιόρθωσης», γιατί οι παρενέργειές της έχουν ως αποτέλεσμα να ζει «σε μια κατάθλιψη που συνεχώς βαθαίνει».

Πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος εδώ και δύο δεκαετίες, εκτός από ιατρικές σπουδές, ο Φώτης Βλαστός είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στο Δίκαιο της Υγείας, ενώ το διδακτορικό του ήταν στην Ιστορία της Ιατρικής. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με την επιστημολογία και με την αφήγηση ως δομικό στοιχείο της ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας. Η «Ανατομία του κύματος» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή