Πιτίνο: «Η ήττα είναι σαν τον καρκίνο, μεταδίδεται»

Πιτίνο: «Η ήττα είναι σαν τον καρκίνο, μεταδίδεται»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «βαθιά νερά» του σημερινού αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο ΟΑΚΑ (21.00), θα «κολυμπήσει», όπως ζήτησε ο ίδιος και χωρίς να περιμένει να δει τη νέα ομάδα του να αγωνίζεται, ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, Ρικ Πιτίνο, ο οποίος έφτασε προχθές στην Αθήνα και άμεσα άρχισε να προπονεί και να γνωρίζει τους νέους παίκτες του.

«Η ήττα είναι σαν τον καρκίνο, μεταδίδεται. Πρέπει να αρχίσεις να νικάς. Τότε νιώθεις καλύτερα, βάζεις τα σουτ. Πρέπει να το κάνουμε απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα της Euroleague», τόνισε χθες ο Αμερικανός προπονητής. «Δεν μπορώ να έρθω εδώ και να κάνω μαγικά σε μία ημέρα. Ολες οι αλλαγές πρέπει να έχουν με βασικές αρχές, όπως τα σκριν, η καλύτερη άμυνα. Δεν μπορείς να βάλεις full press σε μία ημέρα. Η ΤΣΣΚΑ είναι πολύ καλή ομάδα. Πρέπει να παίξουμε καλύτερα από το παιχνίδι με το Μιλάνο. Αυτοί οι παίκτες είναι καλύτεροι από αυτό που δείχνουν. Νιώθουν νικημένοι. Είναι δουλειά μου να τους δώσω κίνητρο και να τους κάνω να νιώσουν καλύτερα. Δεν μπορώ να κάνω γρήγορα πολλές αλλαγές, θα τους μπερδέψω. Θέλουμε όμως να βάλουμε πράγματα και στην άμυνα και στην επίθεση», είπε για τη νέα ομάδα του, ενώ δεν παρέλειψε να αστειευθεί όταν οι ερωτήσεις πήγαν στις μεταγραφές: «Θα μιλήσω με τον GM και τον ιδιοκτήτη γι’ αυτά. Είμαι μια μέρα εδώ. Θα ήθελα να αφήσει ο Γιάννης (Αντετοκούνμπο) το Μιλγουόκι και να έρθει να παίξει εδώ».

Η άφιξη του 66χρονου τεχνικού στην Αθήνα, η υπογραφή συμβολαίου έως το τέλος της τρεχούσης περιόδου και συνάμα η επιλογή του «τριφυλλιού» σε Αμερικανό προπονητή εγνωσμένης αξίας και η ανταπόκρισή του σε ευρωπαϊκή πρόκληση για πρώτη φορά στην πολυσήμαντη καριέρα του σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Παρά την αρνητική προϊστορία που υπάρχει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από την ανεπιτυχή συνεργασία λίγων ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου με Αμερικανούς προπονητές είτε από το ΝΒΑ είτε από το ΝCAA (κολεγιακό πρωτάθλημα), ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προχώρησε συνειδητά στην επιλογή του Ρικ Πιτίνο και δεν πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού, με τον χαρακτηρισμό της… ζαριάς. Απομένει, όμως, να αποδειχθεί ότι ο Πιτίνο μπορεί να ανατρέψει αυτή την αρνητική προϊστορία άλλων συμπατριωτών του, που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι, αλλά ουδέποτε κατάφεραν να προσαρμοστούν στα τεχνικά δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και γενικότερα δεν παρουσίασαν καινοτόμους τεχνικές, αποτελώντας ακόμη και «δασκάλους» για Ευρωπαίους προπονητές.

Ο Λάρι Μπράουν (μοναδικός προπονητής με τίτλο σε ΝΒΑ και ΝCAA), που ανέλαβε την Τορίνο πριν από επτά μήνες και γνώρισε παταγώδη αποτυχία με 10 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια στο Eurocup, δήλωσε πρόσφατα πως «ύστερα από 41 χρόνια προπονητικής, συνεχίζω και μαθαίνω».

Παρόμοια φράση χρησιμοποίησε και ο Ρικ Πιτίνο, κατά την άφιξή του, θέλοντας να κάνει ερμηνεία της φράσης του Σωκράτη: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» και υποστήριξε ότι «το κίνητρό μου είναι πως όταν προπονείς σε κάθε επίπεδο μαθαίνεις πράγματα τα οποία είναι διαφορετικά. Είναι καλό, έχω να μάθω πολλά καινούργια πράγματα παρότι προπονώ 41 χρόνια. Είναι μια πρόκληση».

Ο Πιτίνο είναι λάτρης της άμυνας και δη της πιεστικής, ακόμα και στο μισό γήπεδο, αν διαθέτει παίκτες που μπορούν να «κυνηγούν» τους αντιπάλους τους, πριν αρχίσουν το σύστημα της εκάστοτε επίθεσής τους. Στον Παναθηναϊκό, χωρίς χρονικά περιθώρια, καλείται στις 15 αγωνιστικές του δεύτερου γύρου της Ευρωλίγκας να ανατρέψει την αρνητική πορεία, να τον επαναφέρει σε τροχιά πρόκρισης στα πλέι οφ και, αν προλαβαίνει, συνδυαστικά με τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων, να εξασφαλίσει και πλεονέκτημα έδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή