Προς το Euronext Βρυξελλών ο όμιλος Τιτάν

Προς το Euronext Βρυξελλών ο όμιλος Τιτάν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες και τυπικά η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών και προνομιούχων μετοχών της «Τιτάν», ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ εκάστη, έναντι νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την Titan Cement International (TCI), με σχέση ανταλλαγής μιας μετοχής της TCI για κάθε μία μετοχή της Τιτάν. Πρόκειται για την επισημοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής των μετοχών της Titan Cement στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η περίοδος αποδοχής ολοκληρώνεται στις 25 Ιανουαρίου 2019 και τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης αναμένεται να ανακοινωθούν στις 28 Ιανουαρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι το δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα ανά κοινή και προνομιούχο μετοχή της «Τιτάν» διαμορφώθηκε τελικώς σε 21,05 και 17,65 ευρώ αντίστοιχα. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι μετοχές της εταιρείας θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών στις 31 Ιανουαρίου.

Η TCI αναμένεται να αποτελέσει τη νέα μητρική του ομίλου τσιμέντων Τιτάν, στο πλαίσιο σχετικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Στόχος της κίνησης αυτής είναι, κατ’ αρχάς, η απόκτηση πρόσβασης σε ευρύτερη βάση επενδυτών και με τον τρόπο αυτό να διευρυνθούν οι πηγές άντλησης κεφαλαίων του ομίλου, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού. Ετσι, η χρηματοδότηση του ομίλου, στοιχείο καθοριστικό για τη μελλοντική ανάπτυξη, θα γίνεται πλέον με όρους ανάλογους εκείνων που εξασφαλίζουν οι ανταγωνιστές.

Με την παράλληλη διαπραγμάτευση σε τρία διαφορετικά χρηματιστήρια, θα αντικατοπτριστεί και ενισχυθεί ο διεθνής χαρακτήρας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου Τιτάν, που σήμερα έχει αναπτύξει παρουσία σε 14 χώρες, με το 90% του ετήσιου κύκλου εργασιών να προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού. Οπως έχουν τονίσει, κατ’ επανάληψη στελέχη του ομίλου, η ελληνική παρουσία θα παραμείνει ως έχει μέχρι σήμερα, τόσο σε επίπεδο εργαζομένων, όσο και σε επίπεδο παραγωγικών μονάδων, ενώ θα συνεχιστεί και η απόδοση φόρων στην Ελλάδα, από την Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν, σε ό,τι αφορά βέβαια το σκέλος της εν Ελλάδι δραστηριότητας και χωρίς να ενοποιούνται πλέον τα κέρδη από τις δραστηριότητες του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ελληνικός όμιλος διαθέτει 14 μονάδες παραγωγής τσιμέντου παγκοσμίως. Η συνολική παραγωγική ικανότητα σε τσιμέντο ανέρχεται σε περίπου 27 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή