Στρατηγικοί «εταίροι»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 30 Ιανουαρίου 2017 είκοσι στελέχη της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης βρέθηκαν στην Κρήτη για να εκπαιδευτούν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Ηταν μια δράση στο πλαίσιο της συμφωνίας «Sophia», με κύριο στόχο τη μετακύλιση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών της Αφρικής από την Ιταλία (όπου καταλήγουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες διασωθέντες) στη Λιβύη. Το δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε εκείνες τις ημέρες στα ελληνικά ΜΜΕ είχε πανηγυρικό τόνο. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, όμως, ένα σοκαριστικό βίντεο που δημοσιεύουν οι «New York Times» αποκαλύπτει πόσο ακατάλληλοι είναι οι Λίβυοι στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών και πώς οι αποφάσεις της Ε.Ε. οδηγούν σε θανάτους στην ανοιχτή θάλασσα.

Στο δεκαπεντάλεπτο βίντεο η αμερικανική εφημερίδα, σε συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες Forensic Architecture και Forensic Oceanography, ανασυνθέτει το μοιραίο ταξίδι μιας φουσκωτής λέμβου στην Κεντρική Μεσόγειο. Ερευνητές και δημοσιογράφοι αξιοποίησαν βίντεο από τουλάχιστον δέκα κάμερες και πήραν συνεντεύξεις από διασωθέντες και διασώστες. Η λέμβος αναχώρησε από τα λιβυκά παράλια στις 6 Νοεμβρίου 2017, κατάφορτη με ανθρώπους. Μόλις βγήκαν σε διεθνή ύδατα οι επιβαίνοντες κάλεσαν σε βοήθεια. Οι Ιταλοί που έλαβαν το σήμα ειδοποίησαν το Λιμενικό της Λιβύης και παραπλέοντα σκάφη διάσωσης.

Πρώτοι έφθασαν στη λέμβο οι Λίβυοι. Τα έκαναν όλα λάθος. Δεν χρησιμοποίησαν το μικρό και ευέλικτο φουσκωτό τους, ισχυριζόμενοι ότι ήταν χαλασμένο. Προσέγγισαν με το μεγάλο σκάφος τους και με ταχύτητα τη λέμβο προκαλώντας έντονο κυματισμό, με αποτέλεσμα να πέσουν άνθρωποι στη θάλασσα και να πνιγούν.

Οταν εμφανίστηκε το πλοίο Sea-Watch, μιας γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, οι Λίβυοι αντέδρασαν εχθρικά. Καθώς οι διασώστες του Sea-Watch έβγαζαν κόσμο από τη θάλασσα, οι λιμενικοί τούς πετούσαν αντικείμενα. «Θα σας στοχοποιήσουμε», τους απείλησαν, σε περίπτωση που τους πετύχαιναν ξανά. Κάποιοι από τους μετανάστες που είχαν την ατυχία να ανέβουν στο λιβυκό σκάφος χτυπήθηκαν από τους λιμενικούς. Ορισμένοι βούτηξαν ξανά στη θάλασσα για να γλιτώσουν. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι πνίγηκαν εκείνη την ημέρα, ενώ διασωθέντες που στάλθηκαν πίσω στη Λιβύη δήλωσαν στους «New York Times» ότι βασανίστηκαν ακόμη και με ηλεκτροσόκ. Αυτοί είναι οι στρατηγικοί εταίροι της Ε.Ε. στη Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή