Ματιές στον κόσμο

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ

Ενα μεγάλο όνειρο για την Αίγυπτο

Οι εικόνες από το τιτάνιο έργο κατασκευής του νέου εθνικού μουσείου της Αιγύπτου στην Γκίζα αποκαλύπτουν αποφασιστικότητα και προσήλωση στον μεγάλο στόχο της χώρας. Το Μεγάλο Μουσείο της Αιγύπτου θα αρχίσει τμηματικά να παραδίδεται εντός του 2019 και ήδη η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει αισθήματα ευφορίας. Η τουριστική αγορά θα ενισχυθεί, αλλά και ο μέσος Αιγύπτιος θα νιώσει περισσότερο υπερήφανος για την πατρίδα του. Χιλιάδες Αιγύπτιοι, μηχανικοί και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως και απλοί εργάτες, απασχολούνται σε αυτό το εξαιρετικό έργο που ανεγείρεται στη σκιά των Πυραμίδων (μόλις δύο χιλιόμετρα απόσταση) με τη φιλοδοξία να είναι αντάξιο της μεγάλης παράδοσης της χώρας. Το έργο θεμελιώθηκε το 2012 και υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια. Το μουσείο, που θα έχει διεθνή ονομασία Grand Egyptian Museum, θεωρείται πως θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου. Θα εκθέτει το σύνολο της συλλογής του Τουταγχαμών και ορισμένα από τα εκθέματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Συνολικά πάνω από 50.000 εκθέματα θα είναι στη διάθεση του κοινού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνολική ανάπλαση της περιοχής γύρω από τις Πυραμίδες με αφορμή την ανέγερση και λειτουργία του νέου μουσείου καθώς μαζί με το αρχιτεκτονικό σχέδιο υπάρχει και μάστερ πλαν για την ευρύτερη ζώνη. Το έργο εφαρμόζει τη μελέτη που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2002. Στον διαγωνισμό είχε πρωτεύσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng από το Δουβλίνο. Το βασικό κτίριο έχει τριγωνικό σχήμα και μπροστά στην είσοδο έχει προβλεφθεί μια μεγάλη πλάζα γεμάτη με φοινικιές. Τα δέντρα έχουν ήδη φυτευθεί. Η πρόσοψη του μουσείου θα είναι ένας γυαλιστερός τοίχος από αλάβαστρο και στην είσοδο, οι επισκέπτες θα εισέρχονται απευθείας σε ένα αίθριο γεμάτο με υπερφυσικού μεγέθους αγάλματα. Το μουσείο θα ενσωματώνει την τελειότερη τεχνολογία και θα είναι κέντρο διασύνδεσης με άλλα μουσεία και ερευνητικά κέντρα του κόσμου. Τα 300 εκατ. δολάρια του συνολικού κόστους είναι ιαπωνικά δάνεια (Japan Bank of International Cooperation). Θα υπάρχουν επίσης μουσείο για παιδιά, συνεδριακό κέντρο, κέντρο εκπαίδευσης και εργαστήρια.

ΒΕΝΕΤΙΑ

Αφιέρωμα στον Τιντορέτο

Το 2019 θα είναι χρονιά που το έργο του Τιντορέτο θα συζητηθεί πάλι εκτενώς, 500 χρόνια από τη γέννησή του, καθώς η μεγάλη έκθεση που παρουσιάζεται τώρα στη Βενετία, θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ. Η έκθεση είναι αναδρομική και θα παραμείνει για λίγο ακόμη στο Παλάτσο Ντουκάλε πριν μεταφερθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, όπου έχει αναγγελθεί ως ένα από τα μείζονα γεγονότα του νέου έτους. Θα είναι η πρώτη αναδρομική για τον Τιντορέτο εκτός Ευρώπης και θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο πρωτοπόρος Ζαν Λοράν

Η περίπτωση  του Γάλλου φωτογράφου Ζαν Λοράν (1816-1886) είναι αξιοπρόσεκτη και συγκινεί ιδιαίτερα τους Ισπανούς, καθώς ο Λοράν είχε εγκατασταθεί στη Μαδρίτη από το 1855. Αυτήν την περίοδο, και ώς τις 3 Μαρτίου, παρουσιάζεται η έκθεση «Η Ισπανία του Ζαν Λοράν» στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάνδο στη Μαδρίτη. Ο Λοράν ήταν διάσημος κατασκευαστής κουτιών και μαρμαρόκολλας πριν μεταπηδήσει στη φωτογραφία αρχικά επιζωγραφίζοντας, αργότερα φωτογραφίζοντας.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο μοντερνισμός της Αννι Αλμπερς

Eξαιρετική θέση στην ιστορία του ντιζάιν και του μοντέρνου κινήματος έχει η τέχνη της Αννι Αλμπερς (1899-1994), Γερμανίδα, εβραϊκής καταγωγής, που από το 1933 κατέφυγε στις ΗΠΑ. Αυτήν την περίοδο προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον η έκθεση που είναι αφιερωμένη στο έργο της στην Τate Modern του Λονδίνου. Η Αλμπερς συνδέθηκε από νεαρή ηλικία με το κίνημα του Μπάουχαους και αργότερα στην Αμερική μπόρεσε να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά της συνδέοντας την παράδοση με τον μοντερνισμό.

ΜΟΣΧΑ

Βίβα, Φρίντα!

Τα έργα της Φρίντα Κάλο και του Ντιέγκο Ριβέρα, θερμά και αισθησιακά, προκαλούν την καλή διάθεση όπως φαίνεται και από το ζευγάρι της φωτογραφίας. Η μεγάλης κλίμακας έκθεση «Βίβα λα βίδα. Η Φρίντα Κάλο και ο Ντιέγκο Ριβέρα» στη Μόσχα, στο εκθεσιακό κέντρο Manezh, είναι ένα από τα καλλιτεχνικά γεγονότα του χειμώνα για τη ρωσική πρωτεύουσα. Τα έργα, ζωγραφικά και εικονογράφηση, προέρχονται από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του κόσμου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή ώς τις 22/2.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η UNICEF γιορτάζει

Οπως κάθε χρόνο από την έναρξη του 21ου αιώνα, έτσι και φέτος, παρουσιάζεται στο Βερολίνο η έκθεση της UNICEF για τις φωτογραφίες της χρονιάς που λήγει. Η έκθεση είναι θεσμός και πραγματοποιείται στο Βερολίνο γιατί η UNICEF Γερμανίας έχει καθιερώσει και επιχορηγεί το βραβείο για τη φωτογραφία της χρονιάς. Τα θέματα των φωτογραφιών είναι τα παιδιά και οι συνθήκες διαβίωσής τους. Tα βραβεία κρίνει ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή. Ολες οι φωτογραφίες τυπώνονται ομοιόμορφα από την Epson Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή