Πέθανε ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ

Πέθανε ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ, πέθανε σήμερα στα 79 του χρόνια, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Τον θάνατο του ανακοίνωσε μέσω Twitter η κόρη του Φάνια Οζ-Σαλτσμπέργκερ γράφοντας πως «Ευχαριστούμε, όσους τον αγάπησαν».

Ο Οζ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939 και στα εφηβικά του χρόνια έφυγε απο το σπίτι του μετακομίζοντας στην Κιμπούτζ Χουλντά, όπου και άλλαξε το επίθετο του σε Οζ, που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη».

Αφού, συμπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, σπούδασε φιλοσοφία και εβραϊκή λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Το 1960 παντρεύτηκε την γυναίκα του Νίλι και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά. 

Ο Οζ ήταν από τους πρώτους Ισραηλινούς που υποστήριξαν, ακόμη και αμέσως μετά το τέλος του «πολέμου των έξι ημερών», ότι η μόνη λύση για την επίλυση της διαμάχης Ισραήλ-Παλαιστίνης, ήταν η δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών: ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού.

Έχει γράψει πάνω από 18 βιβλία στην εβραϊκή γλώσσα και έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα έργα του έχουν γνωρίσει διεθνή αναγνώριση και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες.

Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκαίτε, το 2007 το βραβείο Prince of Asturias Award of Letters και το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε, ενώ είχε προταθεί επανειλημμένα και για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Τον Ιανουάριο του 2014 ο πολυβραβευμένος συγγραφέας με εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο μίλησε στην «Καθημερινή» για το λόγο που αποφάσισε να αλλάξει το επώνυμό του από Κλάουσνερ σε Οζ, τη θέση που έχει η πολιτική στη ζωή και τη γραφή του, αλλά και από που αντλεί την έμπνευσή του. 

Τρία χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2017 και με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ιούδας», ο Οζ μιλά ξανά στην «Κ» σημειώνοντας ότι «τα όνειρα μας κάνουν ανθρώπους»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή