Αγριότητες ανθρώπων με θύμα αρκούδα

Αγριότητες ανθρώπων με θύμα αρκούδα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θηριωδία έγινε από ανθρώπινα χέρια. Ενα αποτρόπαιο θέαμα συνάντησε παραμονή Χριστουγέννων η «Ομάδα Αμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα», η οποία έσπευσε στο χωριό Πυλωρί Βοΐου του νομού Κοζάνης. Σε ένα χωράφι, πολύ κοντά στον οικισμό, ανάμεσα σε μπάζα και σκουπίδια βρήκε μια νεκρή, ακρωτηριασμένη και αποκεφαλισμένη θηλυκή αρκούδα! Το μεγάλο θηλαστικό, κατά πάσα πιθανότητα, έπεσε θύμα φόλας και ήταν έγκυος, κυοφορούσε αρκετά αρκουδάκια!

Στην «Ομάδα Αμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα» συμμετείχαν εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την Αγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ», της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και του δασαρχείου Τσοτυλίου.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Καλλιστώ», με την οποία γνωστοποιήθηκε και η αποκρουστική πράξη σημειώνεται πως «ο αποτρόπαιος μετά θάνατον “βανδαλισμός” της νεκρής αρκούδας, με ακρωτηριασμό και αποκεφαλισμό, παραπέμπει στο παράνομο εμπόριο μελών του ζώου, για συλλέκτες τροπαίων».

Παρ’ όλα αυτά δεν θεωρείται πιθανό η αιτία της θανάτωσης της αρκούδας να ήταν η απόσπαση τροπαίων, αυτό ήταν μάλλον παράπλευρη «ωφέλεια» όσων διέπραξαν τον φόνο της. Το πιο πιθανό είναι η έγκυος αρκούδα να έπεσε θύμα του ακήρυχτου πολέμου από ορισμένους ασυνείδητους κατά των άγριων ζώων. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ειδικό καθεστώς αποζημίωσης στο 100% για κατασπαράξεις κτηνοτροφικών ζώων από αρκούδα και λύκο, παρά την ύπαρξη επιδοτούμενων (ηλεκτροφόρες περιφράξεις) και χορηγούμενων (σκύλοι φύλαξης κοπαδιών) αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων, κάποιοι ασυνείδητοι συνεχίζουν να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, δηλητηριάζοντας το φυσικό περιβάλλον και εξοντώνοντας αδιακρίτως την άγρια ζωή», τονίζει στην ανακοίνωσή της η «Καλλιστώ».

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διεξαγωγή των προβλεπόμενων ανακριτικών διαδικασιών «για να εφαρμοστεί επιτέλους, έστω και για μία φορά, μέσα στα 40 χρόνια που είναι σε ισχύ, ο νόμος για την απόλυτη προστασία της αρκούδας στη χώρα μας». Οι υπεύθυνοι της «Καλλιστώ» καλούν μάλιστα όποιον γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους αρμοδίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή