Aνοδική τάση του ρατσισμού στην Ευρώπη

Aνοδική τάση του ρατσισμού στην Ευρώπη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρατσισμός στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης εμφανίζει εσχάτως αύξηση αντί για μείωση, όπως επισημαίνει σε έρευνά της η εβδομαδιαία βρετανική εφημερίδα Observer. Με αφορμή τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά των Ραχίμ Στέρλινγκ και Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ στην Αγγλία, αλλά και τα ρατσιστικά συνθήματα οπαδών της Τσέλσι στη Βουδαπέστη, το έγκυρο λονδρέζικο έντυπο παρουσίασε υποθέσεις από όλη την Ευρώπη, χωρίς –ευτυχώς– να περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στην Αγγλία η οργάνωση κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο Kick it Out κατέγραψε αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικών ύβρεων κατά 11% την περυσινή σεζόν, την έκτη σερί όπου σημειώθηκε άνοδος.

Στη γειτονική Γαλλία, θύματα ρατσιστικών ύβρεων έχουν πέσει κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Μάριο Μπαλοτέλι της Νις, και μάλιστα χωρίς την επιβολή ποινής στους υπευθύνους. Παράλληλα, η Παρί Σεν Ζερμέν είναι υπό αστυνομική επιτήρηση, με κατάσχεση για έλεγχο υπολογιστών και αρχείων, λόγω πληροφοριών ότι ένας από τους σκάουτερ ταλέντων επέλεγε παίκτες από το 2013 έως το 2018 με βάση και το χρώμα τους.

Στη Γερμανία, ο Μεζούτ Οζίλ έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για το φιάσκο της «Νασιοναλμάνσαφτ» στο Μουντιάλ του 2018, λόγω της φωτογράφισής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν, με αποτέλεσμα να σταματήσει από την εθνική ομάδα.

Εκτεταμένο πρόβλημα υπάρχει στο Βέλγιο, με συνεχή κρούσματα ρατσιστικών και αντισημιτικών συνθημάτων από οπαδούς της Μπριζ, της Λόκερεν, της Κόρτραϊκ και της Μπέερσοτ, αλλά και από τον προπονητή της Μαλίν.

Η Ιταλία έχει επανειλημμένως δει το άσχημο πρόσωπο του ρατσισμού στις εξέδρες της, ενώ, εκτός από τις ρατσιστικές ύβρεις σε παίκτες όπως ο Μπλεζ Ματουιντί, ο Καλιντού Κουλιμπαλί και άλλοι, υπάρχουν έντονες τοπικιστικές προκαταλήψεις, με συνθήματα π.χ. κατά των Ναπολιτάνων που λένε να τους καταπιεί το ηφαίστειο κ.λπ. «Αν αυτά τα ρατσιστικά συνθήματα συνεχιστούν, θα σηκωθούμε και θα φύγουμε από το γήπεδο, είναι ντροπή», είπε πρόσφατα ο τεχνικός της Νάπολι, Κάρλο Αντζελότι, που κατάγεται από τη βόρεια Ιταλία.

Σε Ρωσία και Βουλγαρία το πρόβλημα στις εξέδρες είναι ανεξέλεγκτο από τις Αρχές των χωρών αυτών. Στη Σόφια μάλιστα κουκουλοφόροι οπαδοί της Λέφσκι είχαν ανοίξει το 2014 πανό που ανέγραφε «Πείτε “Ναι” στον ρατσισμό». Στην Κροατία είχαν γίνει θέμα οι δηλώσεις του πρώην διεθνούς Ιγκορ Στίματς τον Ιούλιο, όταν είπε ότι η αντίπαλος της Κροατίας στον τελικό του Μουντιάλ Γαλλία εκπροσωπούσε όλη την Αφρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή