Τσαβούσογλου: Ο,τι είναι να γίνει, να γίνει τώρα

Τσαβούσογλου: Ο,τι είναι να γίνει, να γίνει τώρα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ ταχείας διαδικασίας εφόσον ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ετάχθη, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε ομιλία του σε συνέδριο του πανεπιστημίου Σαμπαχαττίν Ζαΐμ στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «η σημασία των διεθνών σχέσεων στην Τουρκία», περιέγραψε το Κυπριακό ως «ένα από τα εθνικά μας ζητήματα» και επισήμανε ότι η όποια διαδικασία διαπραγμάτευσης για επίλυση του προβλήματος εξαρτάται και από τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες δυνάμεις, υπονοώντας, βεβαίως, κυρίως την Ελλάδα. «Είμαστε στο στάδιο του τώρα», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε ενέργεια για χάσιμο, ό,τι είναι να γίνει, να γίνει».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για τη λύση του Κυπριακού, για την οποία υπάρχει κοινή αντίληψη ότι έχει “παγώσει”». Οπως είπε υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις και δύο πλευρές στην Κύπρο και «είναι πλέον χάσιμο χρόνου να καθίσουμε σε μια διαπραγμάτευση μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος». Επί τούτου πρόσθεσε ότι: «Τι, πώς θα διαπραγματευθούμε, να οριστεί χρονοδιάγραμμα, να είναι επικεντρωμένη (η διαπραγμάτευση) στο αποτέλεσμα, πλέον δεν έχουμε ενέργεια να χάνουμε, ό,τι είναι να γίνει να γίνει. Ασφαλώς και παρακολουθούμε την υπόθεση της Κύπρου από κοντά». Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου αντανακλούν σε κάθε περίπτωση την πάγια θέση της Τουρκίας, βάσει της οποίας η όποια επανέναρξη της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να εκκινήσει από εκεί όπου σταμάτησε τον Ιούλιο του 2017, κατά τη διαδικασία που έλαβε χώρα στο θέρετρο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Εν τω μεταξύ, χθες, έγινε γνωστό ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα βρεθεί στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της συνάντησης EuroMed 7 όπου συμμετάσχουν οι επτά μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος και Ελλάδα). Πριν από το τέλος του μήνα αναμένεται, επίσης, να πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιορδανία, αυτή τη φορά στο Αμμάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή