Στη «Μυτιληναίος» η κατασκευή των υποδομών στο Θριάσιο Πεδίο

Στη «Μυτιληναίος» η κατασκευή των υποδομών στο Θριάσιο Πεδίο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της κατασκευής του βρίσκεται το έργο της ανάπτυξης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο έπειτα από πάνω από δύο δεκαετίες προσπαθειών. Η τελευταία εξέλιξη αφορά την επιλογή του ομίλου Μυτιληναίου για την κατασκευή των υποδομών του κέντρου, το οποίο έχει αναλάβει να αναπτύξει και να εκμεταλλεύεται για τα επόμενα 60 χρόνια η κοινοπραξία των εταιρειών ETBA-BΙΠΕ και Goldair. Η Μυτιληναίος επελέγη έναντι της εταιρείας ΑΡΧΙΚΟΝ που είχε προτιμηθεί αρχικά, χωρίς τελικά να προκύψει οριστική συμφωνία.

Η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης των 588 στρεμμάτων υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, της ΓΑΙΑΟΣΕ και της εταιρείας ΘΕΚ Α.Ε. που θα υλοποιήσει το έργο και στην οποία συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με ποσοστό 80% και η Goldair με 20%.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με ίδια συμμετοχή της εταιρείας ΘΕΚ Α.Ε. και με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι μέτοχος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε ποσοστό 65%. Το έργο τελεί υπό την έγκριση της DG Comp, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται να δοθεί στις αρχές του έτους.

Βάσει του σχετικού σχεδιασμού, προβλέπεται να κατασκευαστούν 235.000 τ.μ. κτιρίων, 250.000 παλετοθέσεις επί 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 για φορτηγά. Το έργο επιμερίζεται σε δύο φάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευαστική περίοδος μειώθηκε από τα 10 χρόνια που ήταν αρχικά, σε έξι χρόνια, λόγω και των καθυστερήσεων στην έναρξη υλοποίησης των εργασιών. Η πρώτη φάση του έργου είναι κόστους 60 εκατ. ευρώ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια και προβλέπει την ανάπτυξη του 50% των κτιρίων, ήτοι περίπου 120.000 τ.μ. Η δεύτερη φάση του έργου, με την οποία θα ολοκληρωθεί, προβλέπει την ανάπτυξη των υπολοίπων κτισμάτων. Συνολικά το κατασκευαστικό αντικείμενο που θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 130 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή υποδομών (αποχετευτικό δίκτυο, εσωτερικό οδικό δίκτυο, χώρους στάθμευσης κ.ά.) αλλά και την κατασκευή κτιρίων (αποθήκες, κτίρια διοίκησης).

Στο φυσικό αντικείμενο συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο που ήδη υφίσταται στο διπλανό ακίνητο. Για το εν λόγω οικόπεδο, το προσεχές διάστημα, η ΓΑΙΑΟΣΕ αναμένεται να ξεκινήσει και τη διαγωνιστική διαδικασία για το έτερο οικόπεδο που διαθέτει στην περιοχή, συνολικής επιφάνειας 1.650 στρεμμάτων. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί κατά τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή