Ανησυχία για αύξηση ροών μέσω Μάγχης

Ανησυχία για αύξηση ροών μέσω Μάγχης

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανησυχία προκαλεί στη Βρετανία η αύξηση των μεταναστών που προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τη Μάγχη. Εξι Ιρανοί βρέθηκαν σε ακτή της νοτιοανατολικής Αγγλίας αφού διέπλευσαν με πλεούμενο το στενό, μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ, καθώς Βρετανοί πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων από το Καλαί στη Γαλλία.

Οι έξι άνδρες διέπλευσαν το στενό χρησιμοποιώντας φουσκωτό με ισχυρή μηχανή και έφθασαν στο Κίνγκσνταουν, στην κομητεία Κεντ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA) επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών. Οι μετανάστες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και παραδόθηκαν σε στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο PA.

Σύμφωνα με το BBC, πάνω από 220 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ιρανοί, έχουν προσπαθήσει να περάσουν το στενό της Μάγχης από τη Γαλλία για να φθάσουν στην επικράτεια της Βρετανίας χρησιμοποιώντας μικρά πλεούμενα από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Ενας από τους παράγοντες που ερμηνεύουν την αύξηση των ροών είναι οι καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, καθώς και το γεγονός ότι οι Ιρανοί δεν έχουν τραυματικές εμπειρίες όπως οι Αφρικανοί, που έχουν περάσει τη Μεσόγειο με βάρκες.

Ο υπουργός Εσωτερικών των Συντηρητικών Σάτζιντ Τζάβιντ χαρακτήρισε την κατάσταση που διαμορφώνεται «μείζον» πρόβλημα. Διέκοψε τις ολιγοήμερες διακοπές του για να αντιμετωπίσει την «κρίση» αυτή.

Την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, κάτω από μια φωτογραφία του στην οποία εικονίζεται καθώς μιλάει στο τηλέφωνο, ανέφερε ότι εργάζεται «σε συντονισμό» με τον Τζάβιντ για να «αποτραπεί ο διάπλους της Μάγχης από κάποιους παράτυπους μετανάστες με μικρά πλεούμενα, με κίνδυνο των ίδιων των ζωών τους».

Ο Τζάβιντ από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για τη συνεργασία του, τονίζοντας πως το Η.Β. και η Γαλλία θα συνεχίσουν «τις κοινές προσπάθειές τους για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης», την «προστασία των συνόρων μας» και των «ανθρώπινων ζωών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή