Κερδισμένοι το 2018 όσοι επέλεξαν επενδύσεις με… λεπτό γούστο

Κερδισμένοι το 2018 όσοι επέλεξαν επενδύσεις με… λεπτό γούστο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καινούργιος χρόνος κατέφθασε και πολλοί σκέφτονται ποιες είναι οι αποδοτικότερες επενδύσεις φέτος – μια ιδέα μπορούν να πάρουν από το ποιες ήταν οι τάσεις το 2018. Οι αναλυτές, άλλωστε, επισημαίνουν πως οι κερδισμένοι του 2018 είναι όσοι έχουν λεπτά γούστα και τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε έργα τέχνης, ακριβά κρασιά, διαμάντια και κλασικά αυτοκίνητα. Οι αποδόσεις των δικών τους επενδύσεων ήταν πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες όσων είχαν προτιμήσει τα ομόλογα και τις μετοχές. Οπως αποδεικνύεται, τα χειροπιαστά περιουσιακά στοιχεία είναι ελκυστικότερα από τα άυλα ορισμένες φορές, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Wall Street Journal.

«Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν πού θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους και το να έχουν κάτι χειροπιαστό αποκτά δέλεαρ», παρατηρεί ο Αντονι Μάξγουελ του χρηματιστηρίου κρασιών Liv – ex. «Αναζητούν διέξοδο πέραν των τίτλων και του χρυσού, επίσης». Σύμφωνα με τον δείκτη της αγοράς έργων τέχνης της εταιρείας ερευνών Art Market Research, οι αποδόσεις της διαμορφώθηκαν κατά μέσον όρο στο 10,6% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι έργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, που πουλήθηκε 90,3 εκατ.δολάρια τον Νοέμβριο, καταγράφοντας μακράν ρεκόρ για εν ζωή καλλιτέχνη.

Οίνος

Αλλά και οι επενδύσεις σε κρασιά ήταν εξίσου ικανοποιητικές, δεδομένου ότι είχαν αποδόσεις της τάξεως του 10,2%, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Liv – ex 1000. Αντιστοίχως, όσοι είχαν στραφεί σε μετοχές διεθνών ομίλων τις είδαν να υποχωρούν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, εξαλείφοντας τα όσα απεκόμισαν από τις αρχές της χρονιάς. Οι βασικές ανησυχίες των επενδυτών είχαν να κάνουν με τις εξελίξεις στο μέτωπο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας αλλά, εν μέρει, και με την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία.

Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: συνολικά οι μετοχές του δείκτη S&P 500 έχουν απολέσει μέχρι σήμερα 5,1% της αξίας τους (κατά μέσον όρο), ενώ από τον χρυσό οι απώλειες είναι 2,2% κατά μέσον όρο μέσα στο 2018. Παρά ταύτα, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η πτώση των τιμών των μετοχών είναι μια πρόσφατη τάση, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς σημείωναν άνοδο.

Συν τοις άλλοις, αναλυτές προβλέπουν άνοδό τους μέσα στους προσεχείς μήνες και δεν αποκλείουν να υπάρξει επιβράδυνση στην αγορά έργων τέχνης, κρασιών και διαμαντιών. Και κάτι σημαντικό: όταν οι μετοχές ανεβαίνουν, υπάρχει διαθέσιμο ρευστό για τους ανθρώπους να βάλουν χρήματα και στα χόμπι τους, όπως τα παλαιά αυτοκίνητα και τα παλαιωμένα καλά κρασιά, επισημαίνει η Wall Street Journal. Ας αναφερθούμε, τώρα, και σε ακόμα μία πολυτελή επένδυση, όπως είναι τα διαμάντια.

Η συγκεκριμένη αγορά απέφερε αποδόσεις της τάξεως του 0,4% το εννεάμηνο του 2018, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Fancy Color Reasearch Foundation, που ασχολείται με τη διαφάνεια και το δίκαιο εμπόριο των έγχρωμων διαμαντιών. Η επιλογή των διαμαντιών μπορεί να δημιουργήσει ποικιλία σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και είναι σχετικά ασφαλής, εφόσον οι τιμές δεν είναι ευμετάβλητες. Τέλος, τα ακριβά αυτοκίνητα παραμένουν πάντα δημοφιλή. Αν και ο δείκτης HAIG Top Index, o οποίος καταγράφει την πορεία της αγοράς συλλεκτικών οχημάτων, είχε ελαφρά κάμψη το 2018, αυτό δεν γεννά ανησυχία. Στην αγορά ειδών πολυτελείας τα αυτοκίνητα έχουν την υψηλότερη απόδοση κατά 289% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή